Zapečené lilky s různými druhy náplně jsou v kuchyních po celém světě čím dál populárnější. Vyzkoušejte tento recept s náplní z masa, rajčat, kuskusu a čedaru s bylinkami podle webu Jakvkuchyni.cz!
|
Zapečené lilky s různými druhy náplně jsou v kuchyních po celém světě čím dál populárnější. Vyzkoušejte tento recept s náplní z masa, rajčat, kuskusu a čedaru s bylinkami podle webu Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Neloupané lilky omyjeme, podélně je rozkrojíme na půl a vydlabeme vnitřky. Dáváme pozor, abychom neporušili slupku.
- Vydlabané části lilku dáme stranou.
- Lilky osolíme a necháme chvíli vypotit.
- Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, osolíme a opepříme.
- Maso osmahneme, aby se rozdělilo na malé kousky.
- Do pánve vrátíme vydlabané vnitřky lilků, které jsme si nakrájeli na menší kousky a na pánvi společně restujeme.
- Přilijeme rajčata z konzervy, nasekaný česnek a bylinky a asi 15 minut společně dusíme, aby omáčka zhoustla.
- Do hotové omáčky zamícháme uvařený kuskus.
- Vydlabané lilky opepříme a na každou půlku dáme trochu nastrouhaného čedaru, část omáčky a nakonec posypeme zbývajícím čedarem.
- Naplněné lilky vyskládáme do pekáče, pokapeme olivovým olejem a trochu podlijeme vodou.
- Lilky pečeme na cca 190°C asi 30 minut, před podáváním je necháme chvíli dojít ve vypnuté troubě.
Prázdné a umyté konzervy od rajčat můžeme třídit do kontejneru na kovy. Kovový odpad můžeme v některých obcích třídit v rámci tzv. vícekomoditního sběru odpadu spolu s jiným druhem odpadu. Třiďte odpad správně - jednou z hlavních zásad je řídit se instrukcemi uvedenými na samolepkách na kontejnerech.