Francouzská kuřecí polévka

Připravte si jemnější verzi francouzské cibulačky, která je doplněna o jiné druhy zeleniny a o kuřecí maso. Zapomenout bychom neměli ani na bílé víno, které zvýrazní všechny chutě a voňavý tymián pro dodání francouzského šmrncu. Nenechte si ujít recept na vynikající domácí francouzskou kuřecí polévku na Jakvkuchyni.cz!
Připravte si jemnější verzi francouzské cibulačky, která je doplněna o jiné druhy zeleniny a o kuřecí maso. Zapomenout bychom neměli ani na bílé víno, které zvýrazní všechny chutě a voňavý tymián pro dodání francouzského šmrncu. Nenechte si ujít recept na vynikající domácí francouzskou kuřecí polévku na Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    vývar cca 1,2l kuřecí
    víno 150ml bílé suché
    máslo 50g
    celer 3řapíky
    cibule 3ks velká
    stehno 2ks kuřecí
    mrkev 2ks velká
    česnek 2stroužky
    mouka 2lžíce hladká
    tymián 1lžička
Pokyny
  1. Nejprve připravíme kuřecí vývar - stehna, případně další odřezky a kosti z kuřecího masa vložíme do vody, přidáme koření, zeleninu a vaříme, dokud nejde maso hezky od kosti.
  2. Cibuli očistíme a nakrájíme na plátky.
  3. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, tymián, bobkový list a začneme pozvolna karamelizovat. Bude to trvat cca 20 minut, ale je třeba, aby byla cibule krásně hnědá (pozor, celou dobu cibuli mícháme, aby se nespálila).
  4. Když je cibule zkaramelizovaná, přidáme k ní na plátky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer a dál několik minut (cca 5 minut) restujeme, aby lehce změkla i zbývající zelenina.
  5. Nakonec přilijeme víno, necháme ho krátce odpařit, z okrajů hrnce seškrábneme všechen výpek a přidáme mouku.
  6. Zamícháme a nakonec přilijeme kuřecí vývar, polévku dochutíme utřeným česnekem a asi 15 minut povaříme, aby zelenina změkla (doba vaření je orientační a záleží na velikosti zeleniny - musí být měkká, ale ne rozvařená).
  7. Na závěr polévku dochutíme solí a pepřem a vrátíme do ní obrané kuřecí maso.

Až bílé víno ve skleněné lahvi spotřebujeme, nabízí se dvě možnosti. Skleněnou láhev můžeme znovu umýt a opětovně použít, nebo ji vytřídíme do tříděného odpadu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*