Tandoori kuře, čočkový salát, mátová raita

Autentická indická večeře s receptem na Tandoori kuře, čočkový salát a mátu raitu je jídlo ve kterém se kombinuje výrazné koření a čerstvé ingredience, jež společně vytváří chuťový zážitek. Marinovaná kuřecí stehna v jogurtu a tandoori koření jsou dokonale šťavnatá, čočkový salát dodá svěžest a mátová raita příjemně zjemní pikantní chuť kuřete. Nenechte si ujít originální recept pro rodinnou večeři nebo slavnostní příležitost od Jakvkuchyni.cz.
Autentická indická večeře s receptem na Tandoori kuře, čočkový salát a mátu raitu je jídlo ve kterém se kombinuje výrazné koření a čerstvé ingredience, jež společně vytváří chuťový zážitek. Marinovaná kuřecí stehna v jogurtu a tandoori koření jsou dokonale šťavnatá, čočkový salát dodá svěžest a mátová raita příjemně zjemní pikantní chuť kuřete. Nenechte si ujít originální recept pro rodinnou večeři nebo slavnostní příležitost od Jakvkuchyni.cz.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Tandoori kuře
    kuřecí maso 4ks stehna
    jogurt 350g bílý, např. řeckého typu
    olej 50ml rostlinný
    tandoori masala 30g koření
    Garam masala 5g koření
    kmín 5g římský mletý
    koriandr 5g mletý
    zázvor 5g mletý
    limetka 1 na šťávu
Čočkový salát
    čočka 250g Beluga, v suchém stavu, propláchnutá
    kedlubna 100g nakrájené na malé kostičky
    mrkev 100g nakrájené na malé kostičky
    okurka 100g salátová, nakrájené na malé kostičky
    koriandr 50g stonky krájené najemno, listy celé
    Chunky chat masala 15g koření
    kmín 5g římský mletý
    citrón 2ks citronová šťáva a kůra
    chilli 1ks feferonky červené, nakrájená na nudličky
Mátový jogurt
    jogurt 250g bílý, např. řeckého typu
    mrkev 40g nakrájená najemno
    okurka 60g nakrájené najemno
    máta 50g nakrájené najemno
    kmín 5g mletý římský
    koriandr 5g mletý
    citrón 1 citronová šťáva i kůra
Pokyny
Tandoori kuře
  1. Kuřecí stehna důkladně osolíme, opepříme z obou stran.
  2. Vedle v misce připravíme tandoori marinádu.
  3. Smícháme bílý jogurt se vším kořením, přilijeme rostlinný olej, limetovou šťávu a promícháme.
  4. Kuřecí stehna řádně obalíme v marinádě, přikryjeme potravinářskou fólií a uchováme v lednici marinované minimálně 24 hodin.
Čočkový salát
  1. Beluga čočku propláchneme, vycedíme a znovu zalijeme čistou vodou.
  2. Osolíme a vaříme do měkka. Bude to trvat cca 20 minut.
  3. Slijeme z vroucí vody a necháme vychladnout.
  4. Kedlubnu, mrkev a salátovou okurku (okurku necháme se slupkou) nakrájíme na malé kostičky a přidáme k uvařené čočce.
  5. Stonky z koriandru nakrájíme najemno a přidáme také do čočky.
  6. Listy si schováme na ozdobu.
  7. Chilli feferonku zbavíme semínek a nakrájíme na tenké nudličky, část zamícháme s čočkou a zbytek necháme na ozdobu.
  8. Čočkový salát dochutíme kořením Chunky chat masala a mletým římským kmínem.
  9. Přidáme kůru a šťávu ze dvou citrónů, osolíme, opepříme a promícháme.
  10. Nakonec ozdobíme listy koriandru a krájeným chilli.
Mátový jogurt
  1. Na přípravu raity použijeme hustý bílý jogurt, který přendáme do misky.
  2. Nakrájíme najemno mrkev a salátovou okurku i se slupkou a přidáme k jogurtu.
  3. Obereme lístky máty, které také nakrájíme najemno a vmícháme do jogurtu.
  4. Nastrouháme kůru z jednoho citrónu a následně vymačkáme šťávu.
  5. Přidáme koření římský kmín a koriandr mletý, osolíme a vše dohromady promícháme.
  6. 24 hodin marinovaná kuřecí stehna dáme na pekáč a přikryjeme alobalem.
  7. Vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme přikryté 30 minut.
  8. Po půl hodině sundáme alobal a pečeme na stejnou teplotu odkryté dalších 10 minut.
  9. Po 40 minutách by měla být kuřecí stehna propečená až ke kosti, ale stále šťavnatá.
  10. Zároveň by měla mít hezky opečenou barvu, jako když je vytáhneme z tandoori pece.
  11. Po upečení můžeme podávat s kořeněným čočkovým salátem a mátovou raitou. Pro osvěžení přidáme půlku limetky na zakápnutí masa.

Kelímek od jogurtu je třeba důkladně vyprázdnit (vylít, nebo vytřít použitou papírovou kuchyňskou utěrkou) a následně jej vyhodit do kontejner označeného žlutou samolepkou. Hliníková víčka patří do speciálních sběrných nádob na kovy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*