Letos bychom mohli své blízké obdarovat jedlými dárky. Určitě nešlápneme vedle, když připravíme domácí karamelové bonbony. Stačí nám jen 4 suroviny a lahodné domácí karamelky podle receptu od Jakvkuchyni.cz budou co nevidět na světě!
|
Letos bychom mohli své blízké obdarovat jedlými dárky. Určitě nešlápneme vedle, když připravíme domácí karamelové bonbony. Stačí nám jen 4 suroviny a lahodné domácí karamelky podle receptu od Jakvkuchyni.cz budou co nevidět na světě!
|
Porce
1 plech
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Do pánve se silným dnem nasypeme cukr.
- Na mírném plameni ho mícháme, dokud se nerozpustí. Dáváme pozor, aby nebyl plamen příliš silný, protože jinak by se mohl cukr připálit a karamel by byl hořký.
- Po celou dobu cukr mícháme a pečlivě ho hlídáme - cukr musí získat zlatohnědou barvu.
- Když je cukr zkaramelizovaný, přidáme smetanu a mícháme neustále dál, dokud se cukr se smetanou nespojí.
- Nyní přidáme máslo a dobře promícháme, aby nám vznikla lesklá směs.
- Následně ji přendáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Velikost plechu zvolíme podle toho, jak chceme, aby byly karamelky vysoké.
- S plechem dvakrát opatrně klepneme o linku, abychom odstranili vzduchové bubliny.
- Nakonec lehce posypeme solí.
- Karamel necháme zcela vychladnout a poté ho dáme na cca 5 hodin do lednice, aby ztuhl.
- Karamel nakrájíme na požadované tvary a zabalíme do pečicího papíru.
TIP od Jakvkuchyni.cz: karamelky se perfektně hodí jako originální jedlý dárek. Zkuste ho i zabalit podle tipů v článku Jak balit dárky originálně a ekologicky?
Obsah plastového kelímku od smetany stačí pořádně vyprázdnit (vylít, nebo vytřít například použitou papírovou kuchyňskou utěrkou) a pak jej vytřídíme do kontejneru označeného žlutou samolepkou. Hliníková víčka vytřídíme nejlépe do sběrných nádob na kovy.