Vydejte se s námi na gurmánskou cestu do jihovýchodní Asie s tradiční thajskou polévkou Tom Kha Goong. Kombinace jemného kokosového mléka, voňavých bylinek a šťavnatých krevet zahřeje a potěší chuťové pohárky. Tento recept je ideální volbou pro milovníky exotické kuchyně, kteří chtějí doma vytvořit autentickou atmosféru Thajska. Připravte si krevetovou polévku Tom Kha Goong s kokosovým mlékem podle receptu od Jakvkuchyni.cz.
|
Vydejte se s námi na gurmánskou cestu do jihovýchodní Asie s tradiční thajskou polévkou Tom Kha Goong. Kombinace jemného kokosového mléka, voňavých bylinek a šťavnatých krevet zahřeje a potěší chuťové pohárky. Tento recept je ideální volbou pro milovníky exotické kuchyně, kteří chtějí doma vytvořit autentickou atmosféru Thajska. Připravte si krevetovou polévku Tom Kha Goong s kokosovým mlékem podle receptu od Jakvkuchyni.cz.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
Vývar
voda
5litrů
galangal
160g
zázvor
160g
limetové listy
16ks
nebo kafírové listy
tygří krevety
12ks
krunýře a hlavy
citrónová tráva
8ks
šalotka
4ks
kuřecí skelet
2ka
Krevetová polévka
slaměné houby
100g
můžeme nahradit houbami shiitake
cherry rajčata
16ks
tygří krevety
12ks
nebo 24 ks menších krevet velikost 31/40
limetové listy
8ks
nebo kafírové listy
rybí omáčka
6lžic
chilli paprička
2ks
nebo víc podle chuti
koriandr
½svazku
bazalka
½svazku
thajská
kokosové mléko
1:1s vývarem
vývar
1:1s kokosovým mlékem
|
Pokyny
- Tygří krevety zbavíme hlav a oloupeme skořápku.
- Kuřecí skelet i s krunýři a hlavami z krevet dáme do trouby předehřáté na 200 °C na dobu 15 – 20 minut. Tím zabráníme, aby se vývar zakalil.
- Po upečení kuřecí a krevetové skelety vožíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
- Přidáme citronovou trávu, limetové listy, galangal, zázvor, šalotku a vaříme minimálně 4 hodiny.
- Vývar scedíme a podle výraznosti ještě mírně zredukujeme.
- Horký vývar zalijeme kokosovým mlékem v poměru 1:1 a přivedeme k varu.
- Očištěné krevety nezapomeneme zbavit střívka, přidáme do polévky a krátce povaříme.
- Přidáme slaměné houby, cherry rajčata, limetové listy a chilli nakrájené najemno.
- Dochutíme rybí omáčkou a limetovou šťávou.
- Ozdobíme listy koriandru a thajské bazalky.
Nevyužité kousky ovoce a zeleniny můžeme uchovat pro užití v budoucnu - tipy v článku Jak zabránit ztrátě vitamínů a cenný látek z potravin? I ze odkrojků zeleniny a ovoce a zbytků jídel můžeme připravit vynikající jídlo - mrkněte na seriál Gurmánské vaření beze zbytku. A nezapomeňte vytřídit obalové odpady, které při vaření vyprodukujete, protože jen tak umožníme jejich recyklaci.