Tvarohové koláče patří mezi nejoblíbenější sladké dobroty české kuchyně. Jemné kynuté těsto, lahodná tvarohová náplň a křupavá drobenka – tato klasika nesmí chybět na žádném stole. Připravme si je podle tohoto osvědčeného receptu na Jakvkuchyni.cz!
|
Tvarohové koláče patří mezi nejoblíbenější sladké dobroty české kuchyně. Jemné kynuté těsto, lahodná tvarohová náplň a křupavá drobenka – tato klasika nesmí chybět na žádném stole. Připravme si je podle tohoto osvědčeného receptu na Jakvkuchyni.cz!
|
![]() |
Porce
10 větších koláčů
|
![]() |
Doba přípravy
40 minut
|
![]() |
Chod
|
Pokyny
- Mléko lehce ohřejeme, přidáme do něj lžičku cukru, zamícháme a rozdrobíme do něj droždí. Několik minut necháme vzejít kvásek.
- Mouku prosejeme do mísy, přidáme do ní sůl, zbývající cukr, vanilku, citronovou kůru, změklé máslo a vejce. Nakonec přilijeme také vzešlý kvásek.
- Ze všech surovin vypracujeme těsto (práci si můžeme ulehčit, když použijeme robota s hnětacím hákem).
- Hotové těsto dáme do mísy, poprášíme ho lehce moukou, aby neoschlo, zakryjeme ho vlhkou utěrkou a necháme na teplém místě asi 1,5 hodiny kynout.
- Vykynuté těsto ještě krátce propracujeme, rozdělíme ho na 9 dílů, ze kterých vytvoříme bochánky. Ty vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout.
- Do každého bochánku uděláme do středu důlek na náplň a potřeme rozšlehaným vejcem.
- Nyní připravíme náplň - máslo utřeme se žloutkem, přidáme cukr a tvaroh. Konzistenci můžeme doladit přidáním malého množství mléka.
- Do každého důlku dáme trochu náplně. Nakonec posypeme koláče drobenkou, kterou připravíme z mouky, studeného másla a cukru. Vše prsty propracujeme, aby vznikla sypká směs.
- Koláče pečeme v předehřáté troubě na cca 190°C asi 40 minut. Propečenost zkontrolujeme zapíchnutím špejle - těsto se nesmí lepit.
Plastové obaly od tvarohu a mléka vytřidíme do kontejneru označeného žlutou samolepkou. Papírové obaly od másla, které jsou kombinované s hliníkem, patří do směsného odpadu. Vaječné skořápky je ideální vytřídit do bioodpadu nebo je vytřídit na kompost (nejlépe nadrcené kvůli rychlejší době rozkladu).