Kde skladovat ryby?
Skladování ryb musíme věnovat mnohem větší péči, jelikož obsahují velké množství vody a tudíž mohou rychleji podlehnout zkáze.
Lednice
Ať si domů doneseme rybu čerstvou či chlazenou je nutné ji skladovat v lednici a co nejdříve ji spotřebovat. V lednici lze syrové ryby skladovat při teplotě do + 4 °C maximálně 48 hodin.
Mrazák
Mražené ryby pak skladujeme v mrazáku při teplotě minimálně – 18 °C. Doporučená doba skladování v mrazničce je maximálně 6 měsíců. Zmrazování je méně vhodné pro tučné ryby, takové ryby je lepší kupovat raději v čase spotřeby.
Spíž
Sušené rybí výrobky a rybí konzervy lze skladovat při pokojové teplotě v temnu a suchu.
- Čerstvé sladkovodní ryby se skladují, přepravují a uvádějí do oběhu při teplotě prostředí od –1 °C do +5 °C.
- Čerstvé mořské ryby se skladují, přepravují a nabízejí k prodeji na ledové tříšti při teplotě od –1 °C do +2 °C.
Čerstvé ryby (chlazené) musí být označeny datem použitelnosti. Po jeho uplynutí se nesmí prodávat.
Rybu, kterou chcete zmrazit, vložte do mikrotenového sáčku určeného pro zamrazování potravin, nejlépe si ji označte názvem ryby a datem zmrazování, a zmrazte co nejrychleji. Čím rychleji rybu zmrazíte, tím menší krystalky ledu se ve svalovině vytvoří a tím méně se svalovina poškodí.
Ideální teplota pro zmrazování je -35 až -40°C, nejvíce krystalů se tvoří při teplotách -6 až -8°C; teplota v mrazácích našich domácností je -18°C. V chladničce skladujte ryby buď v mikrotenovém sáčku, nebo v plastové uzavíratelné krabičce. Vždy dejte pozor, aby ryba nekontaminovala ostatní skladované potraviny.
Rozmrazování ryb: Před přípravou necháme ryby zvolna rozmrznout. Po rozmražení je ihned připravujeme! Rozmrazování zmrzlých ryb ve vodě není vůbec vhodné, a to z toho důvodu, že se při něm ryby částečně vyluhují. Mražené filé nebo mražené rybí porce nerozmrazujeme úplně, ale vždy jenom částečně a následně je, ještě částečně zmrazené, připravíme.
Trvanlivost ryb, stejně jako u masa, lze prodloužit marinováním.
Skladování hotových pokrmů z ryb
Tepelně opracované ryby a pokrmy z nich není vhodné dlouho skladovat. Skladujte je v uzavřené nádobě, aby svou typickou vůní neovlivnili ostatní potraviny uložené v chladničce a zároveň aby nedošlo k jejich sekundární kontaminaci.
Doporučené skladování: do +4 °C, spotřebujte max. do 48 hodin.
Pokud se vám to nepodaří, není nutné pokrm vyhazovat, ale před jeho konzumací prověřte všechny senzorické vlastnosti (vzhled, vůně, konzistence, chuť), hlavně vůni. Ryba vám musí vonět, pokud vůně není pro rybu typická, nebo některá jiná senzorická vlastnost není v normě, raději pokrm zlikvidujte.