Tipy a triky konzumace ryb
Jak poznáme skutečně čerstvou rybu? Podle následujících rysů:
- Rybí oči jsou jasné, nezamlžené.
- Povrch ryby nebo rybí porce není oschlý, ale je vlhký a lesklý.
- Žábry jsou jasně červené, nejsou zašedlé ani na okrajích.
- Při mírném tlaku prstem na masitou část ryby je znát odpor.
- Je cítit pouze rybí vůně.
Jak nejčistěji zbavit rybu šupin?
- Ponořte rybu do dřezu se studenou vodou a nožem nebo speciální škrabkou směrem od ocasu k hlavě odstraňte šupiny.
- Pokud bude ryba stále ponořená, nebudou vám šupiny odlétávat po celé kuchyni.
Jak lze nakládat ryby?
- Ten, kdo nemá rád typickou vůni rybího masa, může rybu před úpravou na pár hodin naložit buď do mléka, podmáslí nebo do studeného černého čaje, ke stejnému účelu poslouží i bílý přírodní jogurt.
Pozor!
Ryba vcelku se pomaleji kazí oproti porcované. Platí pravidlo, že čím je ryba tučnější, tím dříve se zkazí.