Živočišné tuky a jejich vliv na zdraví
Mastné kyseliny mají v lidském těle mnoho dalších funkcí mimo jiné např. strukturální a regulační. Jsou součástí fosfolipidů v buněčných membránách, ovlivňují tekutost a propustnost a dále ovlivňují funkci jejich receptorů. Uplatňují se v procesu srážení krve, regulaci cévní stěny nebo při zánětlivých reakcích jako obrana organismu.
Tuky jsou pro náš organismus velmi důležité. Spolu s bílkovinami a sacharidy se řadí mezi hlavní složky potravy. Některé mastné kyseliny si tělo dokáže samo vytvořit, ale některé musíme přijímat potravou. Jak již bylo řečeno, tuk je zdrojem důležité energie, ochraňuje vnitřní orgány, chrání tělo před dehydratací a vysoušením. Dále udržuje tělesnou teplotu, je tedy takovou přírodní izolací. Tuk pomáhá distribuovat a vstřebávat velké množství živin, např. je přenašeč vitamínů rozpustných v tucích. Tuk je základem pro tvorbu hormonů.
Přibližně 30% denního příjmu energie by měly tvořit tuky. Děti, protože rostou a vyvíjejí se, potřebují příjem tuků vyšší, asi 40% z celkového denního příjmu. Bohužel většina z nás jí o 50 až 100% tuku více než je doporučováno. Je nutné si uvědomit, že tuky jsou skryté ve sladkém pečivu, ořechách, sušenkách, v koláčích i dortech, ale také v mase, uzeninách a sýrech a dalších mléčných výrobcích.
V těhotenství, v době laktace a ve výživě kojenců je velmi důležitý přísun preformovaných vysoce nenasycených mastných kyselin. Jsou vysoce zastoupeny ve fosfolipidech buněčných membrán neuronů v mozku a retině. Významnou úlohu hrají v neuropsychickém vývoji a při vývoji zraku.