Podle čeho vybírat živočišné tuky
Máslo
Máslo je označení pro výrobek výhradně z mléčného tuku. Musí obsahovat minimálně 80% mléčného tuku, max. 16% vody a max. 2% mléčných „netuků“ v sušině. Pro výrobu másla se dnes častěji používá čerstvá smetana než kysaná, která se sbírá na povrchu mléka a poté se stlouká. Zbytek, který pak zůstane po stlučení másla, se nazývá podmáslí.
- Čerstvé máslo se označuje máslo do 20 dnů od data výroby.
- Stolní máslo je máslo skladované nejdéle 24 měsíců při mrazírenských teplotách. Následně se pak prodává již jako rozmražené. V některých domácnostech je praxe taková, že stolní máslo je používáno spíše do pečení, oproti tomu čerstvé máslo pak k mazání na pečivo.
- Máslo se smetanovým zákysem – minimálně 75 % mléčného tuku.
- Máslo se sníženým obsahem tuku – minimálně 61 % mléčného tuku.
- Máslo s nízkým obsahem tuku – minimálně 41 % mléčného tuku.
Pomazánkové máslo – obvykle 35 % tuku, vyrábí se z pasterované smetany se zvýšeným obsahem tukuprosté sušiny.
Margarín
Margarín je výrobek z živočišného nebo rostlinného tuku, nemusí obsahovat mléčný tuk. Musí obsahovat min. 80% tuku.
Směsný tuk
Směsný tuk je výrobek z živočišného nebo rostlinného tuku s obsahem nejméně 10 a nejvýše 80% tuku mléčného, celkový obsah tuku musí být min. 80%.