Použití polotovarů nám může přinést rozšíření a pestrost jídelníčku po celý rok. Do určité míry nám polotovary usnadňují práci v kuchyni. Jejich příprava je časově méně náročná a proto je považujeme za praktické. Měli bychom ale také pečlivě jíst jejich obaly, abychom věděli, co vlastně kupujeme a zda to nemůže mít i neblahý vliv na naše zdraví.
Vliv na zdraví
Polotovary a jejich vliv na zdraví
Pojďme si říct, proč se tak často rozhodujeme pro nákup polotovarů a co na to říká naše zdraví. Hlavní výhodou používání polotovarů v dnešní uspěchané době je jejich pohodlnost (snadná manipulace) a rychlost přípravy. Dalším a neméně důležitým faktem je záruka zdravotní bezpečnosti, která je garantována používáním moderních technologií při výrobě a přísnou kontrolou.
Zde je velmi důležité, že se na potravinu, která má obvykle delší dobu trvanlivosti, můžeme po hygienické stránce spolehnout. Pak je výhodné ji použít například pro vaření na cestách, nebo ve chvílích, když potřebujeme doplnit ledničku či mrazničku.
Tipy a triky
Tipy a triky polotvarů
V případě nadúrody si můžeme připravit polotovary také doma, např. zavařená nakrájená zelenina.
Chceme li mít výborné maso na gril – je dobré si dopředu maso naložit – tím si vyrobíme domácí polotovar
Stane se vám občas, že přijde nečekaná návštěva a vy jí nemáte co nabídnout? Mějte v mrazáku uložený nějaký chutný polotovar. Může to být zmražený dort, sladké i slané pečivo na dopečení, apod. Stačí vyndat, podle návodu připravit a během pár minut máte občerstvení na stole.
Čokoládové polotovary udělají z vašeho dortu či dezertu naprosté umělecké dílo.
Rizika
Rizika konzumace polotvarů
Polotovary nemusí pro nás být vždy škodlivé a nezdravé. Při výběru polotovarů je nutno se zaměřit na etikety a složení výrobků, zdali obsahují konzervanty a barviva a v jaké míře.
Záporem polotovarů je většinou vysoký obsah kalorií, protože hlavním nositelem chuti je zde tuk. Dále často obsahují ochucovadla a zvýrazňovače chuti (zejména glutamát sodný) – mohou způsobovat zdravotní komplikace např. bolesti hlavy.
U některých polotovarů může docházet ke ztrátě nutriční hodnoty – např. krájené ovoce a zelenina – zde může docházet k významným ztrátám vitamínů a celkové čerstvosti produktu.
Některé polotovary mají zase vyšší obsah cukru (např. instantní čajové směsi), nebo soli (např. konzervy, instantní polévky, bujony).
Druhy a rozdělení
Druhy a rozdělení polotvarů
Polotovary nebo taky v češtině někdy nazývané „pohotové potraviny“ nebo také konvenience. Konvenience je z anglického slova „convenience“ a znamená pohodlí, výhodnost nebo taky snadnost. Dle jiného překladu také výhodný, rychlý k použití nebo i příruční.
Polotovary můžeme dělit:
Masné
- Chlazené – např. marinovaná masa na gril
- Mrazené – např. obalované rybí prsty
Bezmasé
- Chlazené – např. listové těsto
- Mrazené – např. mrazené ovocné knedlíky, zelenina, ovoce
Suché v prášku
- Polévky
- Omáčky
- Těsta, kaše, směsi na pečení