Vařit ve velkém a dopředu – to je trend moderní doby. V takovém případě, ale musíme vědět, jak hotové porce skladovat a jak dlouho nám které jídlo v lednici či v mrazáku vydrží.

Kde skladovat?

Skladujeme hotové pokrmy

Skladování hotových pokrmů zakoupených v tržní síti, se vždy řídí návodem na etiketě. Chlazené pokrmy se nejčastěji skladují v teplotách do +4°C, mražené pokrmy při minimální teplotě -18°C, konzervované a sterilované můžeme skladovat ve spíži při pokojové teplotě.

Lednice

Hotové pokrmy vyrobené doma, uložte do čisté nádoby. Vyvarujte se skladování v nádobách, ve kterých byly pokrmy připravovány nebo servírovány. Větší množství pokrmu rozdělte na menší porce. Je to z důvodu rychlejšího vychlazení.

Zchlazení pokrmu by mělo být co nejrychlejší. Nejdříve ponechte hotový pokrm vychladnout na pokojovou teplotu, teprve poté jej uložte do lednice. Pokud dáme do ledničky horký pokrm, je to nejen nevhodné z hlediska funkčnosti lednice, ale zároveň je zde i riziko vzniku plísní z důvodu zapaření potraviny v uzavřené nádobě vlivem rozdílné vnější teploty. Pokud máme možnost, můžeme nechat pokrm vychladnout i na chladnějším místě, například v chladné spíži. Proces chladnutí urychlíte tím, že pokrm po chvílích promícháte lžící.

Jakmile je pokrm studený, co nejrychleji ho uložte do chladničky. V chladničce by měl být uložený v uzavřené plastové nádobě. Doporučené skladování je do +4 °C, spotřebujte max. do 48 hodin.

Mrazák

Dáte-li si hotový pokrm zmrazit, uložte ho do mrazáku opět v plastové uzavíratelné nádobě. Tuto nádobu si popište názvem pokrmu a datem zamražení. Takto uschovaný výrobek můžete skladovat3 měsíce, při maximální teplotě -18°C.

Pokrmy rozmrazujte nejlépe v chladničce při +4°C, pokrm vložte vždy do hluboké nádoby, aby vám uvolněná tekutina nestekla do jiných potravin. A myslete na to, že rozmrazování tímto způsobem trvá poměrně dlouho, proto si pokrm vyndejte den dopředu. Dále můžete rozmrazovat ve vodotěsném obalu pod tekoucí studenou vodou, nebo v mikrovlnné troubě.

Rizika

Rizika skladování hotových pokrmů

Při skladování hotových pokrmů je nutné dodržovat doporučení výrobce. Jen výrobce ví, jak nejlépe pokrm skladovat tak, aby byl zdravotně nezávadný. Je tedy potřeba důsledně dodržovat chladírenské nebo mrazírenské teploty. Při jiných teplotách může dojít k pomnožení patogenních mikroorganismů, popř. tvorbě toxinů, a následnému alimentárnímu onemocnění nebo intoxikaci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*