Aby naše tělo bylo zdravé, je třeba ho také udržovat v zásaditém prostředí. Krev v těle by měla být lehce zásaditá, s ideální hodnotou pH mezi 7,35 a 7,45. V případě překyselení našeho organizmu nám hrozí různé choroby, zvyšuje se riziko alergií. Lidé, kteří mají překyselené tělo, jsou častěji unavení, nemocní, mají střevní problémy, mohou mít časté bolesti hlavy nebo zad.
Jaké jsou tedy zásadité potraviny, které nám pomáhají udržovat zdravé prostředí v těle?
Vítězové – Nejzásaditější potraviny
Citron, grapefruit, chřest, petržel, brokolice, česnek, syrový špenát, meloun, celer, řepa, ječmen, cibule
Další zásadité potraviny – seznam
K zásaditému prostředí v našem těle nám pomáhají zeleninové a ovocné šťávy, obecně čerstvá listová, plodová a kořenová zelenina, zelené čaje, nesolené a nepražené mandle, rozinky, mango, kiwi, dýně, fazole, houby, zeleninové natě, bílý pepř, nové koření. Mezi sladidla, která jsou zásaditá, patří stévie nebo med. Z tuků jsou to tuky a oleje lisované za studena (kokosový, rybí, olivový, pupalkový, avokádový olej), syrové mléko (nepasterizované).
Kyselinotvorné potraviny
Tučná masa, nakládaná zelenina, vejce, rafinovaný cukr (hnědý i bílý cukr), rafinovaná sůl, kofein, margarín, alkohol, tabák, antibiotika, potraviny z bílé mouky, tuky, oleje, ocet, smažená jídla, vnitřnosti, pasterizované mléko.
Jak je to s kyselostí?
Někteří se mohou domnívat, že citron nebo grep jsou kyselé potraviny, a z toho důvodu musejí organismus zakyselit. To je ovšem omyl. Zásadotvornost nemá žádnou spojitost s chutí potravin. U citronu kyselost vytvářejí organické kyseliny, především kyselina citronová, která v těle funguje zásaditě (naopak snižuje zakyselení organismu). Podle pH potravin poznáme, zda je potravina silně nebo mírně zásaditá (alkalická) nebo naopak, zda zakyseluje tělo. Zatímco alkalické (zásadotvorné) potraviny podporují v těle zdravé pH, kyselinotvorné potraviny podporují vznik nezdravých kyselin.
Jaké jsou příčiny překyselení organismu?
- Nevyvážená a nesprávná strava, ze které vyplývá nerovnoměrný poměr zásadotvorných a kyselinotvorných potravin
- Nedostatek tekutin
- Narušení střevní flóry
- Špatné stravovací návyky – například nedostatečným žvýkáním podporujeme kyselinotvorné kvašení ve střevech
- Dlouhodobý stres
- Znečištěné prostředí, velká spotřeba chemicky upravovaných potravin
- Nedostatek pohybu (špatné prokrvení)
Recepty na zásadité potraviny v jídelníčku
Zelená lahodná šťáva
Špenát, pampeliška a mladý kokos... to je základ tohoto super zdravého a zároveň výborného koktejlu. Začnete jím ráno nebo si jej dejte v...
Recept - suroviny a postupEnergizující šťáva
Saláty jsou zdravé nejen k obědu. Můžete si je dát i na snídani a ani nepoznáte, že jste do sebe dostali doporučených 5 dávek zeleniny....
Recept - suroviny a postupHoubové ragú na portském víně a slanině
Pokud jste si přinesli z lesa košík plný hub a teď přemýšlíte, co s nimi, inspirujte se tipem Jakvkuchyni.cz! Zkuste experimentovat...
Recept - suroviny a postupAutorka: Šárka Nováková