Jak krájet cibuli bez pláče?

Většina z nás si nedovede bez této, na první pohled ne příliš krásné rostliny, představit vaření. A nikomu z nás nevadí, že si při jejím krájení trochu zapláčeme.  Cibule však nebyla vždy jen vynikajícím dochucovadlem, již staří Egypťané cibuli uctívali nejen jako výživnou a léčivou potravinu, měla však pro ně i přesah duchovní, a dokonce ji používali i pro balzamování.  A nebyli rozhodně jediní, její chuť a léčebné účinky znali také ve starověké Číně nebo Mezopotámii. Ve středověku se cibule přikládala na rány jako antiseptikum.

cibule

Díky nenáročnosti pěstování a odolnosti se brzy dostala cibule na stoly nejen chudých, ale i bohatých. Nejen v Čechách zdomácněla na tolik, že si již bez její pomoci nedokážeme představit vaření.

Rady našich babiček

Již naši předci znali léčivé účinky cibule na lidský organismus. Proto ji používali nejen na nachlazení a kašel, ale také na revma, nebo na zažívání.

Na nepříjemný kašel si připravte směs z jedné nakrájené cibule a medu. Tu je nutné nechat odležet, ideálně do druhého dne a pak podávat po 1-2 lžičkách.

Krájejte cibuli bez slz!

V cibuli se kromě jiných prvků objevuje také síra, a právě ta má za následek pláč při krájení cibule. Existuje spoustu rad, jak mu předejít, ale většinou je to obtížné. A to hlavně proto, že příval slz způsobuje těkavý plyn, který se uvolňuje při krájení. K nejúspěšnějším obranám patří ochranné brýle (pozor však při jejich sundávání, abyste neměli na rukou zbytky šťávy), krájení pod vodou a v neposlední řadě krájení hodně vychladlé (lehce zmrzlé cibule). Stačí ji před krájením dát zhruba na 10-15 minut do mrazáku a následně ji stačí hned pokrájet. Na chuť to nebude mít žádný negativní vliv. Během krájení cibule si dejte chléb do úst, někteří doporučují pomalu žvýkat. Obvykle stačí mít pouze chléb v ústech.

Není cibule jako cibule

O tom, že na světě existuje mnoho zástupců této rostliny, snad nikdo nepochybuje. Pokud by je chtěl někdo vyjmenovat, rozhodně by mu jeden článek nestačil, proto se nyní zaměříme na ty nejrozšířenější zástupce.

Nejjednodušeji můžeme rozdělit kuchyňskou cibuli na podzimní, letní, salátové cibulky (jarní a zimní), cibulky na nakládání „perlovky“ a šalotku.

Do stejného rodu jako cibule patří i pórek, možná vás ale překvapí, že blízkými příbuznými cibule jsou i česnek a pažitka.

cibule-titulkaKam s cibulí

Cibule letní a podzimní  – nejtradičnějším zástupcem je cibule žlutá, pomalu ale jistě však začíná stoupat popularita i cibule červené. Výhodou je, že ji můžeme uchovávat po celý rok (ideálně ve sklepě).

Salátové cibulky  – většinou pro ně nesprávně používáme výraz jarní cibulky, ale existují i tzv. cibulky zimní, které jim jsou velmi podobné, jen rostou v trsech.  Tyto cibulky jsou určené pro rychlé spotřebování, a je potřeba ukládat do lednice.

Perlovky“  – tyto malé stříbřité cibulky, jako by byly přímo stvořené pro nakládání, a to nejen díky velikosti, ale také jemné chuti.

Šalotka – v některých kuchyních je tento druh cibule upřednostňován před žlutou, protože je jemnější. Její trvanlivost není taková jako u podzimní varianty, ale na chladném místě nám nějakou dobu vydrží.

Léčivá síla cibule

Stejně jako česnek nebo pórek, je cibule zásobárnou složek, které jsou velmi prospěšné lidskému organismu. Najdeme v ní nejen minerály jako je draslík, fosfor, hořčík, vápník, ale i sodík nebo mangan. Obzvlášť bohatá je na chrom, který pomáhá správné regeneraci buněk. Zároveň také obsahuje celé spektrum vitamínů.

V cibuli byly prokázány i další tělo léčivé složky, k nejznámějším patří:

  • Flavonoidy, které významně působí, díky antioxidačním účinkům, jako prevence rakoviny a onemocnění kardiovaskulárního systému.
  • Kvercetin je další složkou, která má antioxidační účinek, zároveň však působí protizánětlivě.

Kromě již zmíněných účinků byl prokázán, také příznivý vliv cibule na snižování krevního tlaku, glukózy v krvi a cholesterolu. Překvapivě se její konzumace, spolu s česnekem, doporučuje i lidem ohroženým osteoporózou.

Jaký je váš oblíbený recept na jídlo z cibule? Napište nám na Facebook!

2 komentáře k článku “Jak krájet cibuli bez pláče?”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*