Zorganizujte si lépe práci při vaření, uspoříte čas i peníze

Vaření nám zabere neuvěřitelných tři sta hodin ročně. Když si správně zorganizujeme práci, budeme nejen efektivnější, ale využijeme lépe i všechny suroviny.

Zorganizujte si lépe práci při vaření, uspoříte čas i peníze

Pravidlo první: Experimenty jen o víkendu

Občas máme chuť a náladu vyzkoušet nový recept. Ve všední den ale spěcháte, abyste stihla i ostatní povinnosti. Stačí jeden omyl u neznámého receptu a můžete vše hodit do koše. O víkendu máte klid a můžete se soustředit. Pokud máte děti, vždy je do vaření zapojte. Rády pak snědí to, co si samy navařily!

Pravidlo druhé: Jedno po druhém

V kuchařských show mají všechny suroviny pěkně připraveny v mističkách. Myslíte, že to je zbytečné? Tento přístup je ale ryze praktický, šetří čas i vaše nervy. Nemůže se vám stát, že v polovině vaření zjistíte, že vám chybí zásadní ingredience a poběžíte rychle do obchodu. Nejdříve si všechny suroviny připravíte, očistíte a nakrájíte (pozor na maso a ryby, na ty je třeba zvláštní prkénko i nůž). Vaření je pak rychlejší, protože nemusíte přebíhat od jednoho úkolu k druhému, umývat si neustále ruce a závodit s časem.

Všechny odřezky a odpadky dávejte do jedné misky, jejíž obsah vyhodíte najednou, nemusíte tak stále běhat ke koši.

Pravidlo třetí: Uklízejte průběžně

Čekáte, až se vám ohřeje voda na těstoviny? Skliďte špinavé nádobí, ukliďte hrnec, který už nepotřebujete, setřete linku nebo zkontrolujte stav zásob. Nemusíte pak po večeři trávit úklidem spoustu času, který se navíc zdá dvojnásobně dlouhý než krátké úklidové sprinty. Je něco krásnějšího než si po večeři v klidu sednout?

Pravidlo čtvrté: Efektivní využití energie a vody

Plánujete upéct slaný koláč nebo rybu v troubě? Když už bude rozpálená, využijte toho a jako zákusek naplánujte třeba muffiny nebo bábovku. Nebo nasušte jablka na křížaly. Ohříváte vodu v rychlovarné konvici? Využijte zbytek na zalití čaje. Pomůžete tak planetě a ušetříte i svůj rozpočet.

Pravidlo páté: Beze zbytku

Pokud se chcete inspirovat, jak využít i ty potraviny, které vám zůstaly, podívejte se na naše videorecepty. „Mám jednoduché pravidlo 24 hodin,“ dodává Markéta, která je v domácnosti s dvěma dětmi. „Když mi zbyde třeba polovina lilku nebo kus kuřete, do jednoho dne je musím spotřebovat. Občas to chce hodně kreativity, ale nestalo se mi už rok, že bych v ledničce objevila zapomenutý zbytek.“

Věděli jste, že slupka zeleniny a ovoce velmi často obsahuje cenné živiny? Omyjte je ve slabé octové vodě a slupku neloupejte.

Pravidlo šesté: Tužka a papír po ruce

Knakup-titulkaolikrát jste stála v obchodě a věděla, že minulý týden jste si říkala, že nesmíte zapomenout koupit… Ale co? Nemůžete si vzpomenout, co přesně vám došlo. Proto jakmile při vaření použijete poslední lžíci mouky nebo zmrazený špenát, připište je ihned na nákupní seznam. Potřebujete do receptu mléko a vidíte, že v lednici ještě jedna láhev je? Nespoléhejte se na dojmy a raději ověřte, že někdo nevrátil do chladničky prázdnou láhev :-).  

Kartón od mléka nebo od džusu patří do oranžového kontejneru. Většinou jich nebývá tolik jako plastu nebo papíru – ukládejte je třeba dohromady se sklem, abyste uspořili místo a nemuseli pro kartony mít zvláštní tašku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*