Pokud vás přepadla rýma, kašel a teplota, doplňte svou léčbu i osvědčenými recepty našich babiček. Všechno potřebné najdete v kuchyni!
Přírodní antibiotika
Česnek dokáže zatočit s viry i bakteriemi a je nejlepší zasyrova. Česnek se ve svém působení doplňuje s petrželí. V Rusku se tradičně připravují česnekové kapky, kdy se nasekaný česnek smíchá s vodkou a nechá louhovat několik dní. Stejně tak skvělá na nachlazení je i cibule. Cibuli si můžete naložit do medu nebo pít jen šťávu z ní.
Ohnivý ocet vás postaví na nohy
Ohnivý ocet (fire cider) se připraví naprosto jednoduše: nastrouháte křen, nasekáte cibuli, česnek, pálivé papričky, zázvor, kurkumu, přilijete šťávu z citronu a med. Napěchujete do sklenice a zalijete vše jablečným octem. V lednici necháte minimálně dva až tři týdny. Výsledek? Ocet, ve kterém jsou vylouhované všechny účinné látky těchto léčivých rostlin. Můžete jej použít do zálivky na salát, rozmíchat v džusu nebo si jen tak dát malou lžičku. Použít jej můžete i na napařování při rýmě – stačí nalít horkou vodu do hrnce, přilít trochu ohnivého octa, hlavu si přikrýt ručníkem a zhluboka dýchat.
Pozor, ocet může poškozovat zubní sklovinu. Pokud jej pijete neředěný, nenechávejte jej dlouho v ústech nebo použijte brčko.
Křen, wasabi, chilli papričky
Pokud máte ucpaný nos, sáhněte po sushi a pořádně pálivém wasabi. Díky němu budete moci zase dýchat. Stejně tak pomáhá i křen, nejlépe čerstvý, který si nastrouháte, nebo méně drastická hořčice. Chilli papričky, zejména jalapeňos, vám také zaručí hygienickou čistotu nosních dutin. Po pálivých jídlech se začnete potit a potem se tělo zbavuje metabolických zplodin.
Sůl pomůže uvnitř i zvenku
Mořská sůl je skvělá na výplachy nosu i kloktání. Pokud se při horečce potíte, dejte si vlažnou vodu se špetkou mořské nebo himalájské soli. Slaná voda, která je mimochodem také dávána transfúzí při vyčerpání, doplní minerály. Výborná je také lázeň s mořskou solí, do které můžete přidat třeba levanduli, rozmarýn nebo jiné osvěžující bylinky.
Starý dobrý čaj s citrónem a medem
Stonání si všichni spojujeme s chutí černého čaje s medem a citrónem. Přidávejte je do vlažného čaje, aby se neznehodnotily teplem. Místo klasického černého čaje vyzkoušejte i bylinkový, třeba mátový, nebo nálev ze zázvoru. Skvělý je šípkový čaj, protože šípek obsahuje spoustu vitamínu C, který pomáhá zkrátit léčbu nachlazení a zmírnit jeho projevy. A jaké další potraviny obsahují tento veledůležitý vitamín? Odpověď najdete v článku Vitamínové bomby proti podzimním virózám.