Maso a jeho vliv na zdraví
Maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, tuku, minerálních látek a vitaminů. Má vysokou biologickou hodnotu. Bílkoviny jsou kvalitní a potřebujeme je pro stavbu těla a tělesnou sílu. Složení masa závisí na druhu a stáří, obsah bílkovin se pohybuje mezi 18 – 22 %. Tuk je uložen mezi svalovými vlákny nebo vytváří souvislou vrstvu (pod kůží, v dutině břišní – sádlo, lůj) a jeho obsah kolísá mezi 3-60%. Dále je maso nenahraditelným zdrojem vitaminů, především A a B12. Neméně významný je i obsah minerálních látek (přibližně 1 %), především vápníku, fosforu, zinku, draslíku a železa. Maso ale nelze považovat za vhodný zdroj vápníku a to díky obsahu fosforu. Velice významně je zastoupen draslík, dále pak železo, které má v mase velmi dobrou využitelnost, též je maso zdrojem dobře využitelného zinku.
Bílé nebo červené maso?
Lékařské výzkumy se shodují na tom, že bychom měli upřednostňovat konzumaci bílého, tzn. rybího a drůbežího masa, před masem červeným, což je hovězí a tučnější vepřové maso. Uzené maso by se mělo na našich talířích objevovat jen výjimečně.