Silvestr už pomalu klepe na dveře a s ním i slavnostní přípitek. Rádi byste si dopřáli „bublinky“, ale vlastně nevíte jak se v nich vyznat?
Není nic snazšího, než si přečíst následující řádky a vyrazit do obchodu. Doufáme, že vám tímto článkem usnadníme výběr, a vy si první okamžiky nového roku náležitě užijete. Na začátku nákupu je nutné podívat se řádně na etiketu, abyste zjistili, o jaký druh vína se jedná.
Perlivá a šumivá
Vína perlivá získávají svou perlivost dosycováním CO₂, k nejznámějším zástupcům patří například Lambrusco.
Oproti tomu u vín šumivých vzniká perlivost samovolně kvašením po přidání směsi cukru a kvasinek (nazývá se tirážní likér) do prvotně kvašeného vína.
Šumivá vína se většinou nechávají kvasit v tancích metodou charmat. Jedná se o metodu výroby levného šumivého vína ve velkém, prostřednictvím druhého kvašení uvnitř uzavřeného tanku. U výběru těchto vín, se doporučuje vyhnout lahvím, které mají na vinětách napsáno „kvašeno klasickou metodou“ nebo „kvašeno v lahvích“. Kromě tradičních bílých variant se můžete setkat také s růžovou variantou. Kromě toho se na trhu objeví občas červená, ale tu většinou someliéři nedoporučují, protože ji chybí lehkost bílého a růžového vína.
Jakostní šumivá vína (sekty) – vyrábí se obdobně jako ostatní šumivá vína, ale víno nebo mošt musí pocházet z jakostních vín. Tato vína nazýváme sekty. Speciálním druhem sektu je Aromatický sekt, který může být vyroben pouze z jedné z pěti odrůd (Irsai Oliver, Muškát Moravský, Muscat Ottonel, Tramín červený a Müller Thurgau).
Naprosto speciálním druhem šumivého vína je šampaňské – takto označená vína mají několik společných rysů: vždy se jedná o vína vyrobená v oblasti Champagne, vyrábí se původní speciální metodou champenoise, při které víno zraje v lahvích pod přísným dohledem. Postup výroby tohoto šumivého vína je velmi zdlouhavý, což se také odráží na jeho ceně. Ta většinou začíná na ceně, na níž ostatní šumivá vína končí.
Na našem trhu již existuje i šumivé víno nealkoholické, díky němuž si mohou dopřát „bublinky“ i abstinenti a těhotné.
Základní rozdělení podle přidaného cukru
Brut nature – víno do kterého nebyl přidán žádný cukr, obsahuje maximálně 3 g/l přirozeného cukru
Extra Brut – cukr nesmí přesáhnout 8 g/l
Brut – cukr dosahuje maximálně 15 g/l
Extra sec – hladina cukru se pohybuje mezi 12-20 g/l
Sec – obsah cukru je mezi 17 – 30 g/l
Demi-sec – v tomto sladkém víně najdeme cukr v rozmezí 33 – 50 g/l
Doux – tímto názvem se značí velmi sladké víno obsahující více než 50 g/l
Podávání
Pochopitelně se může lišit teplota podávání, ale obecně se uvádí, že by víno mělo mít teplotu 6-10 °C. Dříve byly velmi populární sklenice nízké a široké, ale tyto nejsou příliš vhodné, protože díky nim perlivost vína velmi rychle vyprchá. Z tohoto důvodu se doporučuje víno podávat v dlouhé úzké sklenici na nožce „flétně“.
Nezapomeňte zbylé láhve vyhodit do tříděného odpadu, nejen že se vám zmenší váš domovní odpad, ale uděláte také něco pro přírodu.