V americkém Centru pro kontrolu nemocí se zabývají tím, jaké potraviny jsou ze zdravotního hlediska nejhodnotnější. Sestavili žebříček, ve kterém jsou jednotlivé potraviny seřazeny podle obsahu důležitých látek.
Ve studii se počítalo, kolik důležitých látek je ve 100 kaloriích dané potraviny. Šlo celkem o 17 látek, například o vlákninu, proteiny, vitamíny A, D nebo B12. V tabulce se na předních místech umístily zelená, červená a oranžová listová zelenina, citrusy a brukvovité. Přestože podobných studií se každý rok najde několik desítek, za povšimnutí stojí řeřicha, tato téměř zapomenutá zelenina, kterou si můžete snadno naklíčit i doma. O pěstování bylinek jsme psali zde. Řeřicha je na pěstování velmi snadná – stačí ji položit na navlhčenou vatu, pokropit vodou jednou za den a za týden už sklízíte křupavé rostlinky.
Ten žebříček je sestavený podle toho, kolik zdravých látek obsahují jednotlivé druhy potravin na 100 kalorií. Sto kalorií představuje půl kila řeřichy, ale jen čtvrt kila červené papriky. Proto tento žebříček berte jen jako inspiraci - všechny potraviny v něm obsažené jsou velmi zdravé!
- Řeřicha
- Čínské zelí
- Mangold
- Červená řepa (listy)
- Špenát
- Čekanka
- Hlávkový salát
- Petržel
- Římský salát
- Kadeřávek
- Tuřín listy
- Hořčice (listy)
- Štěrbák
- Pažitka
- Kapusta
- Listy pampelišky
- Červená paprika
- Rukola
- Brokolice
- Dýně
- Růžičková kapusta
- Šalotka
- Kedlubna
- Květák
- Zelí
- Mrkev
- Rajče
- Citrón
- Ledový salát
- Jahody
- Ředkvičky
Jaká zelenina je podle vás nejzdravější? Napište nám na Facebook!
Já si ráda kupují papriku,banán,jablko