Jana Vašáková, šéfredaktorka časopisu F.O.O.D a autorka kuchařek, miluje pestrou a zdravou italskou kuchyni. Nadšeně také vaří pro své dcery. A ty milují těstoviny po italsku, zvláště když jsou těstoviny čerstvé. Ty dnes už běžně seženete na trhu nebo v obchodě a jsou krásně voňavé a hebké. Je nutné je spotřebovat do deseti dnů.
Suroviny a postup
- 500 g těstovin (ideálně tagliatelle)
- 1 cuketa
- 1 baby cuketa
- 1 paprika (žlutá nebo červená)
- 8 cherry rajčátek
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- 40 g černých oliv
- 80 g prosciutta
- 80 g parmazánu
- čerstvá bazalka
Zeleninu nakrájíme na kousky, cherry rajčata na polovinu. Těstoviny uvaříme ve vodě se solí a trochou olivového oleje. Na olivovém oleji orestujeme česnek a cibulku, přidáme prosciutto crudo – solená a sušená šunka. Cotto je klasická vepřová dušená, kterou používáme třeba na pizzu. Přidáme zeleninu a za stálého míchání osmahneme. Na těstoviny nasypeme směs zeleniny se šunkou, ozdobíme solí, pepřem, olivovým olejem, olivami a parmezánem. Případně použijeme pecorrino, sýr z ovčího mléka. Bazalku až nakonec, protože teplem zhořkne! Italové ke každému jídlu popíjejí víno – my doporučujeme bílé a suché.
Česnek si zmáčknete nožem - snadněji jej pak oloupete.