Moderátor Filip Urban v kuchyni odpočívá a když nevaří, tak rád cestuje a potápí se. Při potápění v Chorvatsku se naučil nejen chytat ryby na harpunu, ale i skvěle je připravovat.
Suroviny a postup
- Pražma
- Rajčata (červená, žlutá, zelená, cherry…)
- Čerstvé oregano
- Rozmarýn
- Majoránka
- Olivový olej
- Česnek
- Sůl
- Světlé pečivo
Čerstvou rybu poznáte podle čistých očí a červeného skřele, které je ale třeba vyjmout, jinak ryba zhořkne. Rybu omyjeme, očistíme a prosolíme. Do naříznuté kůže vložíme snítky rozmarýnu a necháme na pět minut odležet. Mezitím si připravíme jednoduchý rajčatový salát. Rajčata nakrájíme a vykrojíme tvrdé části. Šalotku nakrájíme nadrobno, bylinky natrháme a pokrájíme. Hotový salát ochutíme olivovým olejem, čerstvě nadrceným pepřem. Česnekový olivový olej vytvoříme jednoduše – smícháním nadrobno nakrájeného česneku a olivového oleje. Pražmu ogrilujeme. Místo pražmy můžeme použít jinou rybu: skvělý je mořský ďas nebo vlk. Podáváme s bílý pečivem, třeba bagetou, a rybu polijeme česnekovým olivovým olejem.