Muzikant Vojta Lavička nechybí na žádné důležité události romské kultury a byl také členem kultovních kapel Álom a Gipsy.cz. Pišot je jeho oblíbené jídlo, které mu vařila maminka i babička.
Taštičky pišota jsou za pár korun, jejich příprava je ale trochu pracnější. Je to vánoční – postní jídlo, neobsahuje tedy maso. Jeho velkou výhodou je, že vám umožní využít zbytky, ať jde již o zelí, tvaroh nebo jablka. Ze všeho jde udělat náplň do pišota.
Suroviny a postup
- 4 brambory
- 1 žloutek
- ½ kg hrubé mouky
- švestky (předem namočené)
- máslo nebo olej
- sůl, pepř
Oškrábeme brambory, uvaříme v osolené vodě. Z mouky a vody vypracujeme těsto. Vyválíme natenko a nakrájíme na čtverečky. Uvařené brambory rozmačkáme, osolíme a opepříme. Čtverečky poklademe náplní (švestka, šťouchané brambory), přehneme a vytvoříme taštičku. Vaříme v osolené vodě, dokud pišota nevyplavou. Podáváme polité rozpuštěným máslem.