Mnoho rad a tipů našich babiček je k nezaplacení! To ví i Iva Hüttnerová, která v tomto článku poradí, jak na uchování ovoce a zeleniny, jak zeleninu vařit, jak uchovat česnek a taky co dělat, když nám praskne na vajíčku skořápka. Článek plný moudrosti na Jakvkuchyni.cz!
Věděli jste, že jedním z osvědčených triků, jak udržet ovoce déle čerstvé, je proložit ho kopřivami nebo kapradím (stejná metoda může ochránit před hnilobou i brambory)?
Nebo že pokud nechceme, aby nám zhnědla jablka,stačí je pokapat citronem? A když zůstaneme u citrusů, tak v případě, že nám nejde oloupat pomeranče a grapefruity, pomůže jejich ponoření do horké vody?
Zeleniny – tipy na uchovávání a vaření
Tip číslo jedna: voda z vařené zeleniny nemusí přijít nazmar – lze ji použít jako základ pro polévky, nebo omáčky. Mnoho z nás si ani neuvědomí, že má základ zeleninového vývaru.
- Hrášek si zachová krásnou zelenou barvu, pokud do vody přidáme špetku cukru.
- Pokud se chceme zbavit hmyzu ukrytého v květáku, stačí ho před vařením vložit do osolené vody. Pokud přidáme deci mléka, zůstane nám květák hezky bílý.
- Papriky před plněním potřeme plátkem chleba, aby nezapáchaly.
- Pokud nechceme mít kukuřici tvrdou, pak ji při vaření nesolíme.
- Nezralá rajčata rychleji zčervenají, když k nim do papírového sáčku přidáme jedno zralé červené.
- Rajčata se snadno oloupou, pokud je přelijeme vroucí vodou.
Jak uchovávat česnek?
Česnek je snad v každé kuchyni nezbytnou surovinou a má pozitivní účinky na zdraví (více v článku Česnek – král mezi zdravou zeleninou)! Zde jsou tipy pro jeho uchování:
- Sušení: česnekové hlavičky očistíme, zavěsíme je na suchém a tmavém místě s dobrým větráním. Skladujeme v plátěných sáčcích, nebo copáncích.
- Skladování v oleji: oloupané stroužky česneku vložíme do sklenice a zalijeme olivovým olejem.
- Mražení česneku: oloupané stroužky zmrazíme v mrazicím sáčku, lepší jsou ledové kostky z rozmačkaného česneku.
- Kvašení česneku: stroužky naložíme do solného nálevu a fermentujeme několik týdnů při pokojové teplotě, poté skladujeme v lednici.
Jak uchovat medvědí česnek?
Oblíbenou sezónní pochoutkou je medvědí česnek. Jak prodloužit jeho čerstvost?
- Skladování v lednici: listy zabalíme do vlhké utěrky a uložíme do vhodné nádoby v lednici.
- Pesto z medvědího česneku: listy rozmixujteme s olivovým olejem, solí, parmazánem a oříšky. Skladujeme v lednici, pesto ale můžeme také zamrazit.
- Mražení: omyté a osušené listy medvědího česneku zamrazíme, můžeme je také rozmixovat a vyrobit z nich ledové kostky.
- Sušení medvědího česneku: listy usušíme na suchém a tmavém místě s dobrým větráním.
Rady a tipy, jak na vajíčka
- Prasklé vejce při vaření nevyteče, pokud do vody přidáme trochu octa.
- Vejce snadno oloupeme, když ho lehce naťukneme a ponoříme do studené vody.
- Vajíčka nepraskají, pokud mají pokojovou teplotu, proto je vyndáme z lednice dříve.
- Bílek při šlehání rychleji tuhne, když přidáme špetku soli nebo citronové šťávy.
- Dvojnásobné množství sněhu z bílku získáme, pokud přidáme na každý bílek lžíci vody.
Rady našich babiček jsou často jednoduché a praktické, přesto mohou významně usnadnit každodenní život v kuchyni. Ať už se jedná o uchování čerstvosti ovoce a zeleniny, vaření nebo pečení, tyto tradiční tipy a triky jsou neocenitelným pomocníkem.
Další zajímavé informace a tipy, jak nakupovat či skladovat různé druhy potravin najdete v Encyklopedii potravin.