Iva Hüttnerová: vybrané babiččiny rady a tipy na uchování potravin

Mnoho rad a tipů našich babiček je k nezaplacení! To ví i Iva Hüttnerová, která v tomto článku poradí, jak na uchování ovoce a zeleniny, jak zeleninu vařit, jak uchovat česnek a taky co dělat, když nám praskne na vajíčku skořápka. Článek plný moudrosti na Jakvkuchyni.cz!

Iva Hüttnerová: vybrané babiččiny rady a tipy na uchování potravin
Iva Hüttnerová poradí, jak zeleninu vařit, jak uchovat česnek a taky co dělat, když nám praskne vajíčko. Článek na Jakvkuchyni.cz! (Zdroj: Shutterstock.com).

Věděli jste, že jedním z osvědčených triků, jak udržet ovoce déle čerstvé, je proložit ho kopřivami nebo kapradím (stejná metoda může ochránit před hnilobou i brambory)?

Nebo že pokud nechceme, aby nám zhnědla jablka,stačí je pokapat citronem? A když zůstaneme u citrusů, tak v případě, že nám nejde oloupat pomeranče a grapefruity, pomůže jejich ponoření do horké vody?

Zeleniny – tipy na uchovávání a vaření

Tip číslo jedna: voda z vařené zeleniny nemusí přijít nazmar – lze ji použít jako základ pro polévky, nebo omáčky. Mnoho z nás si ani neuvědomí, že má základ zeleninového vývaru.

  • Hrášek si zachová krásnou zelenou barvu, pokud do vody přidáme špetku cukru.
  • Pokud se chceme zbavit hmyzu ukrytého v květáku, stačí ho před vařením vložit do osolené vody. Pokud přidáme deci mléka, zůstane nám květák hezky bílý.
  • Papriky před plněním potřeme plátkem chleba, aby nezapáchaly.
  • Pokud nechceme mít kukuřici tvrdou, pak ji při vaření nesolíme.
  • Nezralá rajčata rychleji zčervenají, když k nim do papírového sáčku přidáme jedno zralé červené.
  • Rajčata se snadno oloupou, pokud je přelijeme vroucí vodou.

Jak uchovávat česnek?

Česnek je snad v každé kuchyni nezbytnou surovinou a má pozitivní účinky na zdraví (více v článku Česnek – král mezi zdravou zeleninou)! Zde jsou tipy pro jeho uchování:

  1. Sušení: česnekové hlavičky očistíme, zavěsíme je na suchém a tmavém místě s dobrým větráním. Skladujeme v plátěných sáčcích, nebo copáncích.
  2. Skladování v oleji: oloupané stroužky česneku vložíme do sklenice a zalijeme olivovým olejem. 
  3. Mražení česneku: oloupané stroužky zmrazíme v mrazicím sáčku, lepší jsou ledové kostky z rozmačkaného česneku.
  4. Kvašení česneku: stroužky naložíme do solného nálevu a fermentujeme několik týdnů při pokojové teplotě, poté skladujeme v lednici.

Jak uchovat medvědí česnek?

Oblíbenou sezónní pochoutkou je medvědí česnek. Jak prodloužit jeho čerstvost?

  1. Skladování v lednici: listy zabalíme do vlhké utěrky a uložíme do vhodné nádoby v lednici.
  2. Pesto z medvědího česneku: listy rozmixujteme s olivovým olejem, solí, parmazánem a oříšky. Skladujeme v lednici, pesto ale můžeme také zamrazit.
  3. Mražení: omyté a osušené listy medvědího česneku zamrazíme, můžeme je také rozmixovat a vyrobit z nich ledové kostky.
  4. Sušení medvědího česneku: listy usušíme na suchém a tmavém místě s dobrým větráním.

Rady a tipy, jak na vajíčka

  • Prasklé vejce při vaření nevyteče, pokud do vody přidáme trochu octa.
  • Vejce snadno oloupeme, když ho lehce naťukneme a ponoříme do studené vody.
  • Vajíčka nepraskají, pokud mají pokojovou teplotu, proto je vyndáme z lednice dříve.
  • Bílek při šlehání rychleji tuhne, když přidáme špetku soli nebo citronové šťávy.
  • Dvojnásobné množství sněhu z bílku získáme, pokud přidáme na každý bílek lžíci vody.

Rady našich babiček jsou často jednoduché a praktické, přesto mohou významně usnadnit každodenní život v kuchyni. Ať už se jedná o uchování čerstvosti ovoce a zeleniny, vaření nebo pečení, tyto tradiční tipy a triky jsou neocenitelným pomocníkem.
Další zajímavé informace a tipy, jak nakupovat či skladovat různé druhy potravin najdete v Encyklopedii potravin.

Nevyužité kousky ovoce a zeleniny můžeme uchovat pro užití v budoucnu – tipy v článku Jak zabránit ztrátě vitamínů a cenný látek z potravin? I z odkrojků zeleniny a ovoce a zbytků jídel ale můžeme připravit vynikající jídlo, rozhodně nemusí končit v koši. Inspirujte se skvělými recepty od nejlepších českých kuchařů v duchu “no food waste” v seriálu Gurmánské vaření beze zbytku. A nezapomeňte vytřídit obalové odpady, které při vaření vyprodukujete, protože jen tak umožníme jejich recyklaci.
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Babiččiny rady, tipy". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*