Vakuování bylo velkým hitem před několika lety. Dnes jsou už vakuové baličky potravin dostupné, jednoduché na používání a poměrně levné. Pokud máte zahradu a chcete uchovat úrodu, nebo připravujete jídlo na týden dopředu, investice do vakuové baličky se vám vyplatí.
Podívejte se do ledničky a uvidíte, kolik tam máte otevřených potravin, které nestihnete zkonzumovat a nakonec je třeba vyhodíte. A to nemluvíme o zápachu, který se z těchto potravin lednicí šíří. Ročně tak zbytečně vyhodíme až dvacet tisíc korun!
Potraviny si můžete zavakuovat do menších balíčků, které budete postupně otevírat a konzumovat. Vakuové balení potravin můžete využít při balení svačin, při cestě na dovolenou či výlet nebo grilování.
Jak dlouho vakuované potraviny vydrží?
Doba uchování potravin balených pomocí vakuových baliček, se dle vědeckých výzkumů značně prodloužila. V průměru by se dalo říct, že vakuované potraviny vydrží oproti potravinám uchovávaným za přítomnosti kyslíku 2-3 x déle.
Nejvíce – až šestinásobně – se doba uchování potravin prodloužila u chleba, sušených výrobků a sušeného mléka. Tyto potraviny vydrží ve vakuovém obalu celých dvanáct měsíců. Mražená zelenina zase dosahuje rekordu v délce skladování – vakuovaná v sáčcích vydrží v mrazničce až dva roky. Doba uchování však také závisí na neporušenosti obalu a původní kvalitě potraviny.
Vakuová balička s čelistmi nebo ruční?
„Vakuová balička“ se nazývá také svářečka folií. Vakuová balička umí odsávat vzduch ze sáčků a ze speciálních vakuovacích nádob, které jsou dodávány jako příslušenství.
Vakuová balička potravin s čelisti pracuje manuálně: balička vysává po ručním spuštění a zavaří sáček po ručním zastavení. Další možností je odsávání vzduchu z nádob nebo nastavení zvýšené teploty sváru.
Otevřený konec sáčku s produktem vložíte mezi svařovací čelist a výkonná pumpa vysaje vzduch ze sáčku a zataví jej. Liší se podle šířky svářecí lišty.
Ruční vakuová balička odstraní vzduch z vakuových sáčků do mrazničky nebo ze speciálních misek. Skladování potravin s ručním vakuovým systémem pomáhá uchovat strukturu a vzhled čerstvých potravin.
Kvalitní baličky se dají pořídit již od 3 až 4 tisíc korun. Součástí vakuové baličky by měly být sáčky na vakuování a také vakuovací misky.
Jak funguje vakuování?
Vakuové balení poskytuje potravinám účinnou ochranu. Čerstvé potraviny (čerstvé maso, ryby, mořské plody, čerstvá zelenina atd.) jsou nejvíce ohrožovány mikroorganismy, bakteriemi, kvasinkami a plísněmi. Proto se všechny konzervační metody snaží přerušit, nebo alespoň zpomalit proces rozmnožování mikroorganismů.
Jednou z možností je uložení potravin do vakua. Kyslík obsažený ve vzduchu podporuje růst mikroorganismů a také způsobuje zkázu a kazivost potravin procesem oxidace, která zapříčiňuje ztrátu nutričních hodnot, chuti a dalších vlastností potravin.
Když k potravinám nemůže kyslík, potraviny nemohou oxidovat a mikroorganismy nemají příznivé podmínky pro svůj rozvoj. Vakuované potraviny si dále uchovávají své aroma, chuť a obsah vitamínů a minerálů.