Tepelně upravená rajčata jsou zdravější než čerstvá. Zkuste ji je usušit, připravit z nich rychlou salsu nebo neapolskou omáčku.
Rajčata obsahují až 90% vody, velmi malé množství tuků, pouze 0,4 g na 100 g a pouze 3g sacharidů. Výhodou rajčat je jejich nízká kalorická hodnota, obsahují 20 kcal/100g.
Pro zdraví
Rajčata díky svému obsahu fungují jako dokonalá prevence před infekčními chorobami, působí preventivně proti rakovině, především u prostaty a proti kardiovaskulárním onemocněním. Lykopen, který je v nich obsažený, chrání plicní stěny a údajně umí ochránit také před očními chorobami. Obecně lykopen v těle působí antioxidačně, působí proti volným radikálům.
Zajímavost: Tepelná úprava nesnižuje u rajčat jejich obsah živin. Na rozdíl od jiných druhů zeleniny si dokáží rajčata i po tepelné úpravě zachovat důležité látky, jako je například lykopen. Rajčata jsou dokonce po uvaření výživnější.
Pozor! Nezralá rajčata mohou zapříčinit bolesti hlavy. Proto je dobré vždy odstranit část u stopky a zelená místa, která obsahují škodlivá solanin. Naopak přezrálá nebo nahnilá rajčata mohou obsahovat mykotoxiny, což jsou pro tělo škodlivé látky produkované zejména plísněmi.
Tip: Nemáte čas? Stačí rajčata rychle opéct na olivovém oleji, posolit a posypat bazalkou. Takto chutnají skvěle třeba na opečeném toastovém chlebu nebo jen tak.
Jak v kuchyni
K rajčatům se skvěle hodí bazalka, česnek, bobkové listy a kvalitní olivový olej.
Tip na vynikající neapolskou omáčku
Na olivovém oleji jemně orestujeme 1 větší nakrájenou cibuli, 1 větší mrkev a celer, poté chvíli na mírném ohni dusíme. Přidáme 1 kg nakrájených rajčat, hrnek vody, 1 lžíci cukru (ne plnou) a vaříme zhruba 40 minut na mírném ohni. Omáčku poté dochutíme dle libosti. Doporučujeme dochutit bazalkou, která rajčatovým pokrmům dodá vždy tu správnou chuť.
Tip na rychlou salsu
Nakrájená rajčata smíchejte s nadrobno nakrájenou šalotkou, přidejte libeček, jemně pokapejte citronem, osolte a opepřete. Můžete také smíchat se zakysanou smetanou a ozdobit bazalkou, chutná skvěle i v kombinaci s grilovaným masem.
Italská foccacia
Italský chléb focaccia se běžně dochucuje olivovým olejem, solí, různými bylinkami, cibulí, sýrem nebo sušenou šunkou. Chutná výborně...
Recept - suroviny a postup
Vyrobte si sušená rajčata! Jak na to?
Umytá rajčata nakrájejte na čtvrtky, pokud chcete zrychlit dobu sušení, zbavte rajčata semínek. Rajčata sušte nejlépe na slunci nebo v troubě při teplotě 50 stupňů Celsia a při polootevřené troubě, aby se rajčata neuvařila ve vlastní šťávě. Sušená rajčata (měla by být gumová ne úplně vysušená) promíchejte v kvalitním olivovém oleji a přidejte vaše oblíbené bylinky, přitom nejchutnější je bazalka. Do některých sklenic můžete přidat i chilli papričku nebo snítka česneku. Rajčata napěchujte do sklenic a zalijte olivovým olejem tak, aby všechny části byly v oleji. Skladujte v chladném a temném místě.