Znáte jostu? Tento kříženec angreštu a černého rybízu vzhledově připomíná spíše rybíz a to nejen díky svým plodům (ty jsou větší než u rybízu), ale také nepichlavým stonkem a listy. Velkou výhodou tohoto keře je to, že oproti svým „rodičům“ netrpí žádnými chorobami ani škůdci (tedy až na mšice), navíc je méně náročný i při samotném pěstování.
Chuť josty není tak kyselá a štiplavá jako u angreštu nebo rybízu, ale to rozhodně neznamená, že ji chybí. Pokud máte raději sladší chutě, sbírejte až opravdu uzrálé (skoro přezrálé) plody. V této nenáročné rostlině se spojují příznivé účinky obou keřů, najdeme v ní nejen vitamín P (působící jako antioxidant), ale také vitamín C. V tomto případě patří k významným zásobárnám, na což by si měly dávat pozor citlivé osoby a děti.
Díky své zajímavé a netradiční chuti se skvěle hodí do sladkých pokrmů a moučníků, ale je vhodným doplňkem také k masu a mléčným výrobkům, a to buď ve formě omáček, nebo džemů. Také likér nebo víno z ní vytvořené bude mít netradiční pikantní chuť.
Pokud se chystáte dělat například jahodový džem, zkuste pár skleniček namíchat s jostou. Výsledkem budete příjemně překvapeni.
Salát s jostou a grilovaným hermelínem
Saláty na sto způsobů k létu zkrátka patří. Vsadíme se však, že tento recept ještě neznáte - salát s hermelínem a jostou. Co že je to...
Recept - suroviny a postup