Sezona melounů je stále v plném proudu a my se této šťavnaté zeleniny nemůžeme nabažit. Zkuste si meloun ogrilovat, zapéct nebo si z něj udělejte chutné smoothie, jeho chuť je vynikající v mnoha podobách!
Pro zdraví
Melouny naše tělo velmi dobře hydratují, obsah vody v nich tvoří až 92 %! Pojídání melounů zlepšuje spánek, a to díky cholinu, který také zlepšuje činnost mozku, chrání naše cévy a pomáhá regulovat vysoký krevní tlak. Obsah vlákniny v melounech nám zase pomáhá s trávením a zlepšuje náš metabolismus. Šť ávu z melounů ocení především sportovci: Díky obsahu aminokyseliny L-citrulínu se vědci domnívají, že pomáhá snižovat bolesti svalů. Blahodárné účinky má také na pokožku a to díky vitamínu A, který reguluje kožní maz a je důležitý pro růst vlasů a nehtů. Meloun je naprosto skvělý na detox těla – stačí aspoň jeden den jíst meloun nebo pít jeho šťávu. V neposlední řadě meloun obsahuje minerální látky jako železo, fosfor, vápník, hořčík nebo jód. Zajímavost: Zhruba 150 gramů melounu obsahuje pouze 40 kalorií, 0 gramů tuku, 11 gramů sacharidů.
Pokud se v létě spálíte, použijte meloun! Stačí na pokožku přidat chladivé plátky melounu – vyvarujme se pokládání melounu na hodně poškozenou pokožku, v tomto případě je vhodné vyhledat lékaře.
Druhy
Nejznámější jsou vodní melouny s červenou dužinou nebo menší cukrové s bílou, oranžovou nebo žlutou dužinou. Jaké máme další druhy?
- Odrůda Charentais má nejjemnější chuť. Tento menší melou se světlezelenou kůrou s tmavšími podélnými pruhy a oranžovou dužinou chutná jako papája.
- Galia je malý žlutavý meloun s nazelenalou až bílou dužinou, který chutí připomíná nektariky.
- Cantaloupe chutná po ananasu, svým vzhledem připomíná vodní meloun, ovšem vnitřek má oranžový. Je velmi lahodný.
- Honeydew je medový meloun se zelenou dužinou a žlutou kůrou.
- Tendral je příbuzný medovému melounu. Má tužší dužinu jemně žluté barvy.
- Ogen má nakyslejší chuť, kůru nažloutlé barvy se žlutozelenými skvrnami. Díky tuhé dužině je vhodný na vyřezávání různých tvarů. Zkuste si z tohoto melounu vydlabat kuličky a ozdobit si jimi salát! Výborně chutná s nasekanou čerstvou mátou a jemně zakapaný pomerančovou šťávou.
Jak poznáte zralý meloun? Stačí ho chytit oběma rukama a mírně stlačit. Pokud zapraská, je zralý. Stopka by měla být usušená a zatočená.
Zmrzlinový sorbet ze žlutého melounu
Na prvního předchůdce zmrzliny vůbec přišli Peršané zhruba kolem roku 400 př.n.l. Stačilo přelít misku zmrzlého sněhu hroznovou...
Recept - suroviny a postup
Meloun s prosciuttem: výborný předkrm nejen pro letní dny
Tento jednoduchý a vynikající italský předkrm pravděpodobně znáte: Nakrájejte si na talíř cukrový meloun na plátky a přidejte plátky prosciutta. Můžete také dužinu melounu nakrájet na kostičky, obalit do plátků šunky a napíchnout na ozdobné špejle.
Udělejte si melounové smoothie. Není nic jednoduššího! Stačí rozmixovat melounovou dužinu, přidat kostky ledu, ozdobit oblíbenými bylinkami a můžete podávat!