Dokumentaristka Olga Špátová pochází z filmařské rodiny, jejím otcem je režisér Jan Špáta a matka Olga Sommerová také točí dokumenty. Olga natočila dokumenty o Radůze, Karlu Gottovi a Kaplického knihovně. Podívejme se do její kuchyně, kde se vaří zdravé polévky a nezapomíná se ani na třídění odpadů.
Máte nějaký tip nebo vychytávku, která Vám v kuchyni usnadňuje práci?
Poslední dobou jsem zjistila, že nemusím zahušťovat polévky jíškou, ale používám všechno, co doma najdu. Bramboru, ředkvičku, cibuli, česnek, celer a petržel. Polévka je bez tuku, bez mouky, pouze ji ochutím bylinkami. Je lehká a zdravá.
Jaké je Vaše oblíbené jídlo a proč? Bylo by možné recept získat pro naše čtenáře?
Od dětství mám ráda polévky. Pomáhají dodržovat pitný režim. Jsou časově nenáročné a levné. Neušpiním moc nádobí, mám pouze vařečku, naběračku a ponorný mixér. Můžu ji zamrazit, uspořím čas příště. Podusím jen cibuli, česnek a kořenovou zeleninu. Do dýňové polévky přidám zázvor. Do rajčatové česnek a tymián. Do hrachové bramboru, hrášek a muškátový oříšek.
Třídíte ve vaší domácnosti? Máte na to nějaké specializované nádoby?
Samozřejmě, třídím do speciálních nádob. Ve městě mi chybí možnost třídit bioodpad.