Videorecept: Meruňkový koláč s máslovou drobenkou a levandulí
Meruňkový drobenkový koláč je klasika, která nikdy nezklame! A pokud přidáte vůni kvítků levandule, stane se z tradičního koláče ještě půvabnější a přitažlivější dezert s originální chutí i vůní.
Podívejte se na video se Zuzkou
Zde si můžete stáhnout přehledný fotopostup. Můžete si jej vytisknout a vařit podle něj, uložit v počítači nebo poslat jako PDF třeba kamarádce.
Suroviny a postup
Příprava: 30 minut, pečení: 40 minut
Na těsto:
220 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
90 g krupicového cukru
120 ml mléka
100 g rozpuštěného másla
1 vejce
500 g čerstvých meruněk
Na drobenku:
75 g polohrubé mouky
60 g krupicového cukru
40 g másla
1 lžíce sušených levandulových kvítků
1Troubu předehřejte na 160 stupňů.
2Mouku, prášek do pečiva a cukr smíchejte ve velké míse.
3Do mísy přilejte spojené tekuté suroviny: mléko, máslo a vejce.
4Těsto dobře promíchejte.
5Kulatou formu na koláč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou. Do takto připravené formy nalijte těsto.
6Na těsto rovnoměrně rozprostřete rozpůlené meruňky, hezky jednu vedle druhé. Čím více meruněk koláči dopřejete, tím lepší bude výsledek.
7Všechny suroviny na drobenku smíchejte dohromady a prsty vytvořte drobenku.
8Drobenkou posypte celý koláč.
9Koláč vložte do trouby a pečte 30-40 minut, nebo do té chvíle, než špejle zapíchnutá do středu koláče nezůstane čistá.
10Podávejte se zakysanou smetanou nebo třeba s vanilkovou zmrzlinou.
11Meruňkový koláč ozdobte mátou a podávejte.