Houbový podzim: tradiční recepty s houbami

Zkuste naše houbové recepty, ať je to kapustový Kuba, vynikající kroupoto nebo polévka. Na všem si pochutnáte a příprava vám nezabere ani moc času! houby_rustic_216150517

Pro zdraví

Je zajímavé, že jejich účinky jsou velmi protichůdné.  Ačkoliv houby obsahují převážně jen vodu a vlákninu, díky nimž jsou považovány za potravinu s malou kalorickou hodnotou (případně dochucovadlo), jsou pro některé lidi těžko stravitelné (máme na mysli ty jedlé).  Na druhou stranu v nich můžeme najít bohatý zdroj vitamínů a minerálních látek, které jsou schopné hromadit a zadržovat. Bohužel je nutné podotknout, že tato vlastnost má i svou negativní stránku, stejně tak totiž ukládají také těžké kovy a jiné nebezpečné látky. Nejen z těchto důvodů není příliš vhodné dávat houby malým dětem a lidem s nemocným žlučníkem.

Kdy sbírat?

Protože houby rostou téměř celý rok, a to i ty jedlé, můžeme houbařit celoročně. Dokonce i pod sněhovou pokrývkou můžeme najít adepty na konzumaci. Tady si musíme být jisti nejen kde je hledat, ale také, které z nich sbírat. V tomto ohledu bychom měli být obzvláště opatrní, protože jak známé rčení říká „všechny houby jsou jedlé, některé jen jednou“.

Bohužel v letošním roce počasí houbám příliš nepřeje, ale i tak se bez nich nemusíme obejít, máte hned dvě možnosti. Tou první je najít ve svém okolí vlhké místo, ideálně nějaký mokřad nebo stinné místo u rybníků. Nebo si je jednoduše vypěstovat. Dnes už můžete v obchodech najít sadbu na žampiony nebo hlívu ústřičnou, vysadit si můžeme dokonce lišky nebo hříbky.

Tip: Typickým zástupcem kořenící houby je Pestřec. Ten vypadá na první pohled jako pýchavka, ale na řezu je tmavý. Po namletí je z něj krásně voňavé houbové koření.

Jak v kuchyni

Pokud se chystáme na přípravu hub, tak obecně se doporučuje jako nejvhodnější způsob zpracování dušení nebo vaření, v Čechách tak populární smažení obtížnost konzumace hub ještě znásobí. Pokud si ukládáme sušené houby na zimu, tak bychom měli vědět, že takto připravené houby tělo špatně zpracovává, proto je lepší houby před přípravou namočit.

Kapustový Kuba

Kapustový Kuba

Vánoční Kuba obohacený o milovanou i zatracovanou pochutinu. Vyzkoušejte kapustového Kubu a uvidíte, že se budou olizovat všichni bez...

Recept - suroviny a postup

 

 

 

Králík na houbách

Králík na houbách

Česká klasika, se kterou nesáhnete vedle, pokud připravujete tradiční sváteční oběd. Rozhodně se zamilujete do jeho křupavé kůrky a...

Recept - suroviny a postup
Houbová polévka

Houbová polévka

Zahřeje i potěší. Krémová houbová polévka spolehlivě patří mezi pokrmy, které vám přinesou pohodu i plné břicho.

Recept - suroviny a postup
Kroupoto

Kroupoto

Kroupy nemusí znamenat jen ďolíky na autech. V tomto receptu je vyzkoušíte jako variaci na italské rizoto. Představujeme vám Krupoto!

Recept - suroviny a postup
Hříbkový guláš

Hříbkový guláš

Byli jste v lese na houbách, anebo máte ještě nějaké přebytky hub v mrazáku? Tak to je nejlepší čas proměnit je ve skvělý gulášek,...

Recept - suroviny a postup

 

Exotické recepty s houbami najdete ZDE.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*