Pesto je oblíbenou omáčkou k dochucení těstovin, která voní létem v Itálii. Připravit si ji můžete doma, snadno a rychle. Poradíme vám také, jak ji uchovat a jaké varianty pesta si můžete připravit.
Suroviny a postup
- bazalka
- olivový olej
- parmazán
- piniové oříšky
- listy ředkvičky
- česnek
- sůl a pepř
Kromě omáčky můžete pesto použít do polévky, na zapečení masa, třeba kuřecího, na sendvič nebo do salátu.
Tipy pro lepší pesto
-
- Pokud jej chcete uchovávat déle, vynechejte parmazán.
- Velkou skleničku pesta nemusíte spotřebovat najednou. Stačí, když na zbytek nalijete vrstvičku olivového oleje, který zamezí přístupu vzduchu.
- Bazalku můžete blanšírovat – velmi krátce ponořit do horké vody. Zachová si tak krásnou zelenou barvu a výsledná textura pesta bude krémovější, lépe se spojí s olejem. Na dvě vteřiny ponořte lístky do vroucí vody a pak ihned do ledové vody.
- Pesto vydrží v ledničce týden (až dva, pokud vynecháte parmazán).
- Pokud jej chcete uchovat na delší dobu, zamrazte jej. Buď v kostkách ve tvořítku na led, které pak přemístíte do sáčku nebo krabičky, nebo naplocho v mrazících sáčcích. Získáte tak jednotlivé porce, které v mrazničce vydrží až 3 měsíce.
- Další suroviny, ze kterých můžete pesto připravit: koriandr, listy ředkvičky nebo mrkve, petržel, kadeřávek, hrachové listy, medvědí česnek, červená řepa, máta, špenát, rukola, ogrilovaná červená paprika.