Videorecept: Pečená dýně s tymiánem a slaninou

Pečená dýně je podzimní klasika, která i v městském bytě vykouzlí atmosféru venkova. Stačí zavřít oči a zhluboka se nadechnout vůně smažené slaniny a zemité dýně. Poslouží jako nápaditý předkrm nebo příloha třeba k masu.

Podívejte se na video se Zuzkou

Zde si můžete stáhnout přehledný fotopostup. Můžete si jej vytisknout a vařit podle něj, uložit v počítači nebo poslat jako PDF třeba kamarádce.

Příprava

  • 15 minut

Pečení

  • 20-30 minut

Suroviny a postup

  • dýně (máslová, hokajdo, muškátová…)
  • 200 g slaniny, nakrájené na plátky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 6 stroužků česneku
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
1Dýni oloupejte, rozkrojte ji na dvě poloviny a vydlabejte z ní semínka. Takto připravenou dýni nakrájejte na větší kusy. Pecena dyne synchro.00_00_28_05
2Nakrájenou dýni položte na plech a osolte ji. Pecena dyne synchro.00_00_35_22
3Přidejte celé stroužky česneku a také lístky čerstvého tymiánu. Pecena dyne synchro.00_00_41_00
4Na nakrájenou dýni přilijte také olivový olej a dochuťte solí a pepřem.  Pecena dyne synchro.00_00_45_16
5Tuto směs důkladně promíchejte, aby se olivový olej spojil s tymiánem. Pecena dyne synchro.00_00_46_23
6Promíchané kousky dýně proložte plátky slaniny. Pecena dyne synchro.00_00_53_24
7Pekáč vložte do rozpálené trouby a pečte 20-30 minut. Pecena dyne synchro.00_00_55_06
8Kousky dýně by měly být na povrchu zlatavé a uvnitř krásně měkké. Pecena dyne synchro.00_01_12_19

 

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Dýňový speciál". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*