Videorecept: Pečená rajčata s rozmarýnem

Konec léta je tím správným obdobím pro sklizeň voňavých, sluncem vyhřátých rajčat. Pokud si jejich sladkou chuť budete chtít dopřát i v zimě, upečte je podle tohoto receptu a uchovejte na horší časy…

Podívejte se na video se Zuzkou

Zde si můžete stáhnout přehledný fotopostup. Můžete si jej vytisknout a vařit podle něj, uložit v počítači nebo poslat jako PDF třeba kamarádce.

Suroviny a postup

  • 500 g zralých rajčat
  • olivový olej
  • 1 hlavička česneku
  • 3 snítky čerstvého rozmarýnu
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce třtinového cukru
1Troubu rozehřejte na 120°C. Omytá a osušená rajčata rozkrojte napůl a položte je na velký plech nebo pekáč vyložený pečicím papírem.  Omacka z pecenych rajcat.00_01_47_02.Still037
2Jsou-li rajčata méně zralá a sladká, posypejte je lžící třtinového cukru. Pokud ale sklízíte srpnová rajčátka, žádný cukr navíc není třeba – rajčata obsahují dostatečné množství cukru. Omacka z pecenych rajcat.00_01_04_13
3Rajčata zastříkněte olivovým olejem. Omacka z pecenych rajcat.00_01_09_07
4Vložte k nim rozříznutou hlavičku česneku a dochuťte solí a pepřem. Nakonec k rajčatům přidejte snítky rozmarýnu a rukama celou směs promíchejte. Omacka z pecenych rajcat.00_01_27_16
5Pekáč vložte do trouby a pečte na 120°C asi 3 hodiny do jejich „polovysušení“. Hotovými pečenými rajčaty plňte připravené sklenice. Omacka z pecenych rajcat.00_01_34_17
6Jejich povrch zalijte vrstvou olivového oleje. Omacka z pecenych rajcat.00_01_41_12
7Rajčatovou omáčku nechejte vychladnout a skladujte ji na tmavém a chladném místě. Omacka z pecenych rajcat

 

Pečená rajčata můžete přidat k čerstvě připraveným těstovinám a za několik málo minut tak vytvořit skvělý pokrm s minimem úsilí.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*