Vyzkoušejte portugalské koláčky, které jsou hotové za půl hodiny, ale rozjasní vám celý den. Vznikly v Portugalsku v 18. století, kde mnichové začali z nepotřebných žloutků (bílky používali ke škrobení hábitů) péci pudinkové koláčky. Tyto koláčky jsou v Portugalsku tradičním dezertem. Podávejte k nim silnou kávu, která zdůrazní jemnou skořicovou chuť a lahodnou konzistenci pudinkové náplně.
Příprava
25 minut
Suroviny a postup
1 listové těsto
skořice – tři polévkové lžíce
na náplň: 2 vejce, 1 vanilkový cukr, zakysaná smetana nebo pudink
na karamel: jeden pomeranč, 3 lžíce cukru
1Listové těsto rozválíte a bohatě posypete skořicí. Již připravený plát vám usnadní práci, případně rozválejte běžné těsto z obchodu a zarolujte jej na pergamenovém papíře.
2Těsto zase nazpět zarolujete a nakrájíte na pětinky. Můžete jej srolovat velmi pevně, protože z něj budete tvarovat košíčky.
3Každý kousek pak postavte řezem dolů a jemně přitlačte. Vytvoříte tak z těsta kolečko se skořicovými letokruhy. Nechte je při okraji tlustší, prostředek můž být tenký.
4Vejce, zakysanou smetanu a vanilkový cukr vyšlehejte. Tuto náplň si můžete ozvláštnit přidáním hrozinek, koření nebo třeba kousků čokolády.
5Z připravených koleček vymodulejete košíčky, naskládejte do vymazané formy na muffiny. V rozpálené troubě na 290 stupňů nechte 10 minut péci.
6Předpečené košíčky naplňte vanilkovým krémem a vložte ještě na deset minut do trouby. Teplotu můžete snížit na 280 stupňů.
7Z pomerančové šťávy a cukru připravte karamel. Cukr rozpustíte v pánvi, po troškách přiléváte pomerančovou šťávu a rychle mícháte.
8Hotové košíčky polijte karamelem, nechte trochu vychladnout a podávejte.
Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.