Čokoládové lanýže mají mnoho variant. My jsme si pro vás přichystali snadnou francouzskou verzi, kterou zvládnete na jedničku. Darujte je pod stromeček, třeba s pěknou knihou a pěnou do koupele, jako relaxační balíček.
Podívejte se na video se Zuzkou
Suroviny
120 ml smetany ke šlehání
240 g kvalitní čokolády
30 g másla
Kakaový prášek na obalení (případně drcené oříšky, sušené maliny…)
Zde si můžete stáhnout přehledný fotopostup. Můžete si jej vytisknout a vařit podle něj, uložit v počítači nebo poslat jako PDF třeba kamarádce.
1Smetanu zahřejte těsně pod bod varu, až se začnou objevovat drobné bublinky. Odstavte ji z plotny a hned nalijte do mísy.
2Do horké smetany vhoďte nadrobno nalámanou čokoládu, máslo a nechte je rozpustit.
3Čokoládovou směs vymíchejte do hladka, buď metličkou nebo mixérem.
4Směs nalijte do formy, kterou jste si předem vyložili potravinářskou fólií. Pokud chcete lanýžky s náplní, zvolte menší formu a vložte do ní oříšky.
5Formu vložte do lednice minimálně na 2 hodiny. Díky tomu, že je čokoláda dobře vymíchána s máslem, bude výsledkem poddajná hmota.
6Z připravené hmoty tvarujte nepravidelné tvary, od kuliček přes oválky po kostičky. Můžete zkusit vykrojit srdíčka, zvonečky nebo jiné snadné tvary.
7Obalte je v kakaovém prášku, sušených malinách, kokosu nebo oříšcích. Použít můžete i barevné zdobení na cukroví nebo plátky mandlí.
8Čokoládové lanýže jsou vděčným dárkem. Uložte je do krabičky nebo ozdobné sklenice.
Chcete-li docílit výraznější a překvapivé chutě lanýžů, přidejte k čokoládové směsi také několik kapek kvalitního koňaku nebo brandy. Do hmoty můžete vmíchat i kokos, mandle na plátky nebo třeba sušené borůvky.
Čokoládové lanýže uchovávejte v uzavíratelné nádobě v lednici. Vydrží teoreticky několik dní až týden. Buďte ale připravená, že zmizí za pár hodin.