Vídeňský bramborový salát se obejde bez majonézy, ale je krásně vláčný díky vývaru. Podává se v každé vídeňské hospodě a restauraci jako příloha. Vyzkoušejte jej k tradičnímu řízku nebo jen tak, jako lehkou večeři.
Podívejte se na video se Zuzkou
Suroviny
500 g brambor (varný typ A)
100 – 200 ml zeleninového vývaru
1 malá červená cibule nebo šalotka
1 lžíce jablečného octa
5 lžic kvalitního rostlinného oleje
Hrst sekané pažitky
Sůl a čerstvě mletý pepř
Zde si můžete stáhnout přehledný fotopostup. Můžete si jej vytisknout a vařit podle něj, uložit v počítači nebo poslat jako PDF třeba kamarádce.
1Brambory očistěte a v celku je uvařte ve slupce. Průběh vaření dobře hlídejte – brambory by měly zůstat pevné.
2Zatímco se vaří brambory, připravte si ostatní ingredience. Pažitku nasekejte nadrobno. Díky pažitce je salát osvěžují a vypadá krásně čerstvě.
3Cibuli pokrájejte na kolečka. Místo obyčejné bílé jsme použili fialovou, která je jemnější. Stejně dobrou variantou může být řecká cibule.
4Cibuli zalijte lžící vinného octa. Nejlepší je estragonový, ale můžete použít i obyčejný hnědý.
5Osolte ji a promíchejte. Cibule takto nasákne octem a solí, díky kterému bude křehká. Tyto přípravné práce zkuste zvládnout co nejdříve, abyste mohli zpracovat brambory ještě zatepla.
6Uvařené brambory oloupejte a ještě horké je nakrájejte na kolečka o šířce 1 cm. Nebojte se a zpracujte ještě horké brambory. Čím dříve je zpracujete a zalijete vývarem, tím lépe jej vstřebají.
7Brambory rychle promíchejte s olejem, šalotkou a vývarem. Množství vývaru je závislé na množství škrobu obsaženém v bramborách. Vývar tedy přidávejte postupně.
8Nakonec přidejte nasekanou pažitku, salát osolte a přidejte pepř. Čím kvalitnější ingredience použijete, tím lepší bude výsledek. To platí i pro pepř (Nejlepší je čerstvě umletý) a pro sůl, která by měla být ideálně mořská.
9Salát podávejte ještě vlažný. Pokud jej ale rychle uschováte do lednice a sníte až následující den, bude stejně dobrý. Před podáváním jej nechte půl hodinu při pokojové teplotě.
2 komentáře k článku “Videorecept: Vídeňský bramborový salát”
…ono v Rakousku a ve Vídni obzvlášť, co hospoda, to jiný recept na ten echt salát, takže proč ne, udělat ho takto. Zásadně se ale používá jen a jedině ocet jablečný.
…ono v Rakousku a ve Vídni obzvlášť, co hospoda, to jiný recept na ten echt salát, takže proč ne, udělat ho takto. Zásadně se ale používá jen a jedině ocet jablečný.
Dobrý den Maxi, děkujeme za Váš komentář a za upozornění. Ocet jsme v surovinách opravili. Přejeme pěkný den a hezké svátky!