Salát se obejde bez majonézy a těžkých vajíček, díky bylinkám je svěží a lehký. Kapří filet je obalený v lehounké verzi trojobalu s bylinkami. Takhle vypadá zdravá lehká varianta na štědrovečerní klasiku.
Podívejte se na video s Tomášem
Suroviny
- 800 g očištěného filetu kapra
- 100 g kukuřičné mouky
- 600 g brambor (malé salátové)
- 2 větší červené cibule
- 50 ml oleje
- Plnotučná hořčice
- Kvasný ocet
- Bylinky (tymián, bazalka, rozmarýn, petržel)
- Sůl, cukr, pepř
- Sádlo
Zde si můžete stáhnout přehledný fotopostup. Můžete si jej vytisknout a vařit podle něj, uložit v počítači nebo poslat jako PDF třeba kamarádce.
1Začneme přípravou salátu, aby se mohl pěkně rozležet, zatímco budeme smažit kapra. Smícháme hořčici s olejem. Osolíme a opepříme a přidáme špetku cukru. | |
2Důkladně promícháme. Zálivka by měla být hladká, pokud se nám nedaří hořčici s olejem smíchat ručně, klidně použijte ruční mixér. Ten obě tekutiny krásně spojí. | |
3Do mísy přidáme bylinky a najemno nakrájenou cibulku. Čím drobnější kousky cibule, tím lépe bude salát vypadat. Větší kousky cibule nechte v nálevu odležet delší dobu, aby ztratily svou pikantnost. | |
4Brambory nakrájíme na půlkolečka a přidáme k připravené směsi, kterou důkladně promícháme. Použijeme ještě horké brambory, aby se do nich připravená zálivka mohla vstřebat a spojit se škrobem. | |
5Kapří filet si naporcujeme, pokapeme citrónem, osolíme a opepříme. Pokud nemáme rádi typickou kapří „rybníkovou“ chuť, pomůže jej přes noc naložit do mléka a pak důkladně umýt. | |
6Do kukuřičné mouky nasekáme najemno bylinky a promícháme. Bylinky v salátu a obalu na kapra se stanou nenápadným leitmotivem celého jídla. Kukuřičnou mouku, která je chuťově výrazná a navíc bez lepku, můžete nahradit i rozdrcenými kukuřičnými lupínky, které navíc krásně křupají. | |
7V této krustě obalíme naporcované kapří filety. Tato minimální verze tradičního trojobalu se obejde bez vajíčka a strouhanky. Pokud použijeme nadrcené lupínky, možná budete potřebovat přidat i našlehané vajíčko, aby obal dobře držel. U samotné kukuřičné mouky není nutné. | |
8Ty osmažíme na sádle. Pokud chcete použít jiný tuk, zvolte buď přepuštěné máslo nebo třeba kokosový olej. Více o olejích, které potřebujete v kuchyni, jsme psali zde. | |
9Kapří filety podáváme s odleželým bramborovým salátem. Tato odlehčená verze tradiční štědrovečerní večere je dietní, zaujme výraznou chutí a na talíři vypadá báječně. |