Nádivku pečete jen na velikonoce? Škoda, toto polo-zapomenuté jídlo si můžete připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte jej v zimní variantě s houbami, česnekem a hřejivými bylinkami.
Podívejte se na video se Zuzkou
Suroviny
5 housek
30-50 g sušených hub
2 lžíce másla
2 cibule
3 stroužky česneku
½ lžičky kmínu
Sůl a čerstvě mletý pepř
3 vejce
200-300 ml mléka
80 g rozpuštěného másla
Lžíce majoránky
Hrst hladkolisté petržele
1Housky nakrájejte na kostky a odložte je zatím stranou. Můžete použít i jiné, starší pečivo.
2Sušené houby spařte vroucí vodou. Mrazené houby nechte nejdříve chvíli mimo mrazničku povolit, a pak je můžete rovnou nakrájet.
3Nakrájejte je na menší kousky. Vodu, v níž se máčely, uchovejte na případné další použití.
4Cibuli nakrájejte na kostičky a opečte ji na másle. Česnek buď prolisujte nebo nakrájejte na plátky.
5Po chvíli přidejte spařené houby a na plátky nakrájený česnek. Houbovou směs osolte, přidejte mletý pepř a kmín a nechejte ji vychladnout.
6Ve velké míse rozšlehejte vejce, přidejte mléko a rozpuštěné máslo. Když použijete mixér, bude směs nadýchaná. Stačí ale i obyčejná metlička.
7Vaječnou směsí zalijte nakrájené kostky pečiva. Čím je pečivo starší, tím delší dobu jej nechte nasáknout touto tekutinou.
8Přidejte houby a nakonec také majoránku s nasekanou petrželí. Směs promíchejte.
9Celou směs vložte do vymazané formy. Forma na biskupský chlebíček je nejvhodnější, můžete ale použít i menší formičky, třeba na muffiny.
10Pečte v předehřáté troubě na 170°C asi 30 minut. Nádivka je hotová, když její povrch zezlátne.
11Houbovou nádivku podávejte nakrájenou na plátky, buď se salátem jako lehkou večeři, nebo jako přílohu k masu.
Pro milovníky masa přidejte do nádivky na kousky nakrájené uzené maso.