Čočka patří k velmi zdravým jídlům, a přesto se na našich talířích neobjevuje dostatečně často. Zkuste ji v kombinaci s rajčaty a máte výbornou polévku, která nahradí i hlavní jídlo.
Podívejte se na video se Zuzkou
Suroviny
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 mrkev
- 1 petržel
- Kousek celeru
- 2 cibule
- 3 lístky šalvěje
- Snítka tymiánu
- Bobkový list
- 2 stroužky česneku
- 1 dcl bílého vína (nemusí být)
- 2 plechovky krájených rajčat
- ½ l vody nebo zeleninového vývaru
- 500 g uvařené čočky (asi 200 g v syrovém stavu)
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce třtinového cukru
- Hrst hladkolisté petrželky
- Bílé pečivo a zakysaná smetana k podávání
Zde si můžete stáhnout přehledný fotopostup. Můžete si jej vytisknout a vařit podle něj, uložit v počítači nebo poslat jako PDF třeba kamarádce.
Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.