Elegantní, šarmantní a vtipný… Ladislav Špaček není jen mistrem etikety a slušného chování, ale i gurmánem. Aby svoje chuťové buňky potěšil, chodí do restaurací a miluje italská vína. Stejně ale jako my všichni ostatní, i on s manželkou poctivě třídí a nosí do kontejnerů plast, papíry i sklo.
Máte nějaký tip nebo vychytávku, která Vám v kuchyni usnadňuje práci?
Jasně. Nevařit vůbec. Málokdo mi to věří, ale já jsem za celý život neuvařil nic, tedy kromě čaje nebo kávy. Párkrát v těžké nouzi vajíčko a před pár lety, to je můj životní výkon, hemenex. Připálil jsem ho. Manželka to do dneška neumí pochopit, a když někam odjíždí, nechá mi na stole seznam potravin, které si mám uvařit, jsou to třeba nějaké polévky v prášku nebo kuře na ohřátí v troubě, ale mě nedostane. Vrátí se a kuře je nedotčeno. Jak to dělám? Poodhalím tajemství svého stravování: bydlím na Můstku, v nejživějším centru města. Vyjdu ven a v okruhu tří set metrů mám patnáct restaurací od bufetů po luxusní podniky. Mám restaurace rád, raději než vaření doma, které trvá dvě hodiny, zamoří byt rozličnými pachy, pak se to za deset minut sní a zůstane hora talířů a kastrolů. Chcete mít čistou kuchyň? Choďte do restaurace!
Jaké je Vaše oblíbené jídlo a proč? Bylo by možné jej získat pro naše čtenáře?
Jak už pozorný čtenář ví, jím povětšinou v restauracích, tam si totiž můžete vybrat, na co máte chuť, to se vám doma zřídkakdy podaří. Miluji ryby, mořské ryby, ne kostnaté kapry z bažinatých stojatých vod. Pak těstoviny, linguine s humrem, šetřím na to pár týdnů, ale pak to stojí za to. Nu a víno ve vysokých tenkostěnných číších, to je to nejušlechtilejší, na co se během večeře díváte, tedy kromě vaší partnerky. Dávám přednost italským vínům, v červených jdu často do Argentiny, v bílých nemají rakouská vína z Wachau konkurenci.
Třídíte ve vaší domácnosti? Máte na to nějaké specializované nádoby?
Ano, třídíme, přinutila mě k tomu manželka. Nemáme několik nádob (včetně jedné na vybité baterie), ale dáváme zvlášť sklo, papír a plasty. Už jsem si na to zvykl a barevné kontejnery na dvoře domu mě k tomu nutí.
Dobrý den, stravovat se v restauracích je velmi zajímavé. Nicméně je to dražší, než vaření doma. Pokud má člověk málopeněz, musísi srovnat život bez restaurací, nebo restauraci navštívit jen někdy, málokdy. Znala jsem starší manžele, penzisty. Pan penzista měl vysokoškolské vzdělání, celý život pracoval ve svém oboru, jeho manželka také v životě nezahálela, ale když spolu dali dohromady své důchody, tak byli rádi, když vyšli s korunkami.