Amarant neboli Laskavec patří mezi zdravé rostlinky, které pěstovali už staří Mayové. V kuchyni má tato zdravá rostlinka širokou škálu využití. Jeho semínka jsou chutná a zdravá, a co se týče prospěšnosti pro lidské tělo, tento druh nepravé obiloviny se hodí do kuchyně sportovců, vegetariánů i těch, kteří dávají přednost zdravější stravě a zároveň si chtějí pochutnat. Vyzkoušejte jej třeba v salátu s quinoa a petrželí (na obrázku).
Přínosy pro zdraví
Semínka amarantu, která jsou velikostí podobná sezamovým semínkům, mají vyšší výživovou hodnotu než ostatní obilniny. Amarant má vysoký obsah bílkovin a vitaminů, jako například vitamin B2, niacin a vitamin E, nechybí minerální látky jako vápník, hořčík, sodík, draslík a železo. Velkou výhodou amarantu je také vysoký obsah vláknin, které například z potravy odvádějí cholesterol. Amarant neobsahuje lepek, proto je vhodný i pro nemocné s celiakií.
V této rostlince je také nenasycený uhlovodík skvalen, který pomáhá v boji proti rakovině, podporuje imunitní systém a regenerační schopnosti organismu. Amarant vám rychle dodá živiny, dostatek energie a zrychlí metabolismus. Díky nízkému glykemickému indexu je amarant vhodný pro diabetiky a obézní pacienty.
Amarant se doporučuje konzumovat těhotným ženám, zvlášť díky vysokému obsahu železa. Jíst se mohou také laskavcové klíčky, které obsahují velké množství živin. 100 gramů amarantu obsahuje 1496,5 KJ (365 Kcal), 15 g bílkovin, 6 g tuku, 62 g sacharidů a 9 g vlákniny.
Využití v kuchyni
Amarant můžeme opéct, osmažit a přidat do salátů, zahušťovat s ním polévky, přidat si ho ve formě rychlé a zdravé snídaně do jogurtů, müsli. Můžete ho využít místo klasické mouky (amarantové mouky) na pečení, zahustí vám omáčky nebo polévky. Osmažená semínka laskavce můžete použít místo strouhanky na obalování masa (na pánvi ovšem pukají a praskají). Pokud amarant povaříte, po vychladnutí má velmi tuhou konzistenci jako želatina. Zelené lístky laskavce můžete použít do salátů nebo ho tepelně upravit jako špenát. V kuchyni, ale také v kosmetice, se dá využít laskavcový olej, který má velmi široké využití..
Rychlé amarantové sušenky
Smíchejte 180 g másla s ¾ hrníčku cukru (nejlépe třtinovým) a pořádně vyšlehejte. Poté přidejte jedno vajíčko, jeden žloutek a přidejte půlku hrníčku nastrouhané kvalitní hořké čokolády. Nakonec přidejte 1 a ½ hrníčku hladké mouky a 2 hrníčky amarantu. Vše zamíchejte a nechte zhruba na půl hodiny v ledničce odležet.
Z těsta pak vytvořte placičky, přeneste na pečicí papír nebo vymazaný plech a pečte zhruba 10 minut při teplotě 180°C. Získáte tak úžasně chutné a originální pohoštění pro návštěvu ke kávičce nebo čaji. ☺