Máte rádi angrešty? Pokud ano, budou se vám líbit naše recepty a pokud nejste příznivci těchto nakyslých „chlupatých“ bobulek, tak v našem čatní, omáčce nebo lahodném vínu si ho zamilujete. Zkuste a uvidíte! Každý jej zná, ale přesto většina z nás vlastně netuší, že jeho správným názvem je srstka angrešt nebo srstka obecná. Dnes již není zcela jisté, odkud pochází původní odrůdy, ale víme, že do dnešní podoby jej přivedli šlechtitelé v Anglii a Francii.
Pro zdraví
Stejně jako ostatní bobuloviny i angrešt je přímo nabitý blahodárnými látkami, které příznivě ovlivní celé naše tělo. Kromě předpokládaného vitamínu C, v něm najdeme také vitamín A, B6, nebo vitamíny jakými jsou hořčík, mangan, křemík, fosfor, karoten, biotin. Obzvláště bohatý je na draslík a zinek. Zároveň však také disponuje tělu prospěšnými vícenásobně nenasycenými mastnými kyselinami, které se nachází zejména v zrníčkách, a vlákninou. Díky ní dochází k podpoře trávení a funkci trávicí soustavy. Blahodárný mix obsažený v angreštu neprospívá pouze našemu trávení, ale dokáže také posílit imunitu, uklidňuje nervy nebo ochraňuje cévní soustavu. Angrešt by měli konzumovat lidé, kteří mají problémy s nehty a vlasy, protože ten nejen podporuje jejich růst, ale i je zkvalitňuje. V neposlední řadě bylo nedávno dokázáno, že působí jako prevence proti rakovině.
Pokud máte rádi angrešt i černý rybíz, pak vyzkoušejte jejich křížence s názvem josta.
Rychlé vhodné uchovávání angreštu je nutné jako u ostatní bobulovin, protože se velmi rychle kazí. Kromě klasického zamražení, si jej můžete zakompotovat, udělat osvěžující džem, koláče, omáčky, sirupy nebo čatní. Jistě mnozí ocení jeho nepřeslazenost při výrobě domácího vína.
Angreštové čatní
Máte rádi angrešty? Pokud ano, budou se vám líbit naše recepty a pokud nejste příznivci těchto nakyslých „chlupatých“ bobulek, tak v...
Recept - suroviny a postup
Netradiční omáčka k masu
Brusinková, švestková a potom také barbecue. Co tak ale zkusit novou netradiční omáčku, která se perfektně hodí k masu? Hlavní roli v ní...
Recept - suroviny a postup