Borůvky má asi každý spojený s dětstvím, s prázdninami u babičky a letní pohodou. Přivolejte si krásné vzpomínky a vyzkoušejte tyto superzdravé bobulky ve třech snadných receptech.
Pro zdraví
Jsou nabité antioxidanty a flavonoidy, vitamíny (hlavně A, B a C), minerály (hořčík, draslík, železo, zinek, mangan). Používají se zejména na zlepšení zraku, imunity a jako prevence proti civilizačním nemocem. Léčí průjmy a podporují detoxikaci a hubnutí tím, že zvyšují množství moči. Léčí onemocnění močových cest, pomocí borůvek se léčí i neplodnost a používají se také pro zmírnění abstinenčních příznaků při odvykání kouření.
A pokud si borůvky chodíte natrhat do lesa, nezapomeňte na listy. Odvar z listů můžete použít pro léčbu kožních onemocnění nebo jej pít jako podporu léčby cukrovky nebo při průjmech. Využijte toho, že je jejich sezóna, a snězte doporučené kilo a půl, které pročistí organismus.
V kuchyni
Borůvky skvěle chutnají jen tak, nebo rozmačkané s trochou cukru. Buchty, bublanina, koláče, knedlíky, ty všechny se s borůvkami tradičně připravují. Můžete je i usušit, naložit do cukru, připravit z nich zavařeninu nebo džem. Jsou vhodné také k zamražení, díky kterému si uchovají všechny své léčivé látky. Sušené borůvky můžete použít čerstvé nebo po namočení ve studené vodě, jako šetrnou léčbu průjmu.
Borůvková zmrzlina
Stejný objem borůvek a smetany rozmixujte, doslaďte cukrem nebo medem a vložte do mrazáku. Po hodině znovu rozmixujte a nechte zmrazit. Vyzkoušet ji můžete i s mraženými borůvkami, smetanu můžete nahradit sójovou nebo mandlovou smetanou.
Amarantová snídaně s borůvkami
Zdravá a lahodná snídaně, která z postele vytáhne i ty největší spáče. A díky přípravě předem si ji můžete ráno v klidu vychutnat.
Recept - suroviny a postupJednoduché borůvkové knedlíky
Tento recept je snadný, rychlý a navíc nepotřebujete ani váhu!
Recept - suroviny a postup