Iva Hüttnerová vybírá ty nejlepší rady našich babiček. K čemu všemu se dají využít brambory? Přišly z Ameriky do Evropy v 16 století, ale u nás zdomácněly až mnohem později – zato pořádně. Říkalo se jim zemáky a díky nim se tady objevila celá řada rozmanitých jídel. Brambory mají méně kalorií než ostatní přílohy a navíc odstraňují z těla škodlivé a nestravitelné látky. Nic nezkazíte, když si občas uděláte bramborový den.
Moje babička koupila vždy na podzim celý pytel a chodilo se pro ně do sklepa. Jedli jsme je často, protože byly levné a daly se upravit na sto způsobů. Mívali jsme škubánky s mákem, nastavovanou kaši, bramborák, bramboračku, bramborové šišky, placky, knedlíky, saláty, buřtguláš, nebo jen brambory na loupačku.
Vaříme brambory
- Staré brambory vložíme při vaření do studené vody, nové do horké. Budou chutnější, když do vody přidáme lžičku octa.
- Nové brambory oškrábeme snadněji ve slané vodě.
- Různě velké brambory uvaříme najednou, když ty velké před vařením propíchneme.
- Brambory rychleji uvaříme, přidáme-li do vody trochu sádla, másla či margarínu
- Pro zlepšení chutí starých brambor přidáme do vody trochu cukru, mléka, octa.
- Aby slupka brambor nepopraskala, přidáme do vody trochu soli.
Lék, kosmetický prostředek i pomocník v domácnosti
- Na suché ruce pomůže neosolená voda z vařených brambor. Slijeme je, do zchladlé vody ponoříme ruce asi na pět minut, pak osušíme a nakrémujeme. Koupel pokožku rukou vyhladí a vyživí, protože bramborová voda obsahuje velké množství škrobu.
- Syrové brambory také pomáhají zesvětlit kožní skvrny. Plátky brambor můžeme použít i k očištění pleti.
- Rozstrouhané brambory ochladí spáleninu, a když sníme syrový brambor po veselé noci, tak nás zbaví kocoviny.
- K úspoře mýdla valně přispěje voda ze strouhaných syrových brambor. Hodí se k praní vlněných látek, punčoch, ponožek nebo výšivek. Touto vodou můžeme také čistit linoleum.
- Vodou slitou z vařených brambor můžeme vyčistit stříbro a rozkrojeným bramborem pak zrcadla a rámy.
- Stará psací pera vyčistíme bodáním do syrového bramboru a budou jako nová.
- Když přesolíme polévku, vhodíme do ní kostky brambor, sůl se vtáhne.
Brambory na loupačku s tvarohem
Nejlépe si brambory vychutnáme, když je připravíme „na loupačku“. Potřebujeme k tomu dobré brambory, měkký tvaroh, čerstvou petrželku, sůl a máslo. Uvaříme je ve slupce. Nasekáme petrželku, uvařené brambory dáme do misky, oloupeme a dáme na talíř. Přidáme tvaroh, petrželku, osolíme a polejeme rozpuštěným máslem. Výborně chutnají se studeným kyselým mlékem.