Web jakvkuchyni.cz vám přináší druhý rozhovor, ze série Češi v zahraničí – jak vaří a co jedí, s Češkou Martinou, která žije již druhým rokem v Řecku se svým partnerem a dcerou. Jejím novým domovem se stalo partnerovo rodné město Kyparrisie, ležící na západní straně Peloponésu.
Ve svém životě na Českou republiku nezapomíná, snaží se do svého nového domova vnést prvky naší národní kuchyně a tradice. Martina vám nyní umožní nakouknout pod pokličku „nejen“ řecké kuchařky, a díky tomu získat další inspiraci ze světa.
V jakém městě žijete a čím je zajímavé?
Martina: „Žiju ve městě Kyparrisia v Řecku. Je to nádherné městečko pod horami u moře. Vzhledem k tomu, že je na Peloponéském ostrově, jsou všude olivové stromy, pomerančovníky, fíkovníky, citronovníky, granátová jablka a jiné, pro nás podobně exotické plodiny a především překrásná příroda.„
Která kuchyně je pro vás číslo jedna? Česká nebo právě místní?
Martina: „Číslem jedna pro mě zůstává česká kuchyně, ale myslím, že je to hodně dané tím, že řecká kuchyně je poměrně konzervativní. Řekové nejsou zvyklí vařit jiná jídla než řecká (výjimkou je pár italských receptů na těstoviny), a tak se po čase vše hodně opakuje.“
Čím prezentujete českou kuchyni a co českého vaříte přátelům a známým?
Martina: „Vzhledem k tomu, že Řekové jedí především brambory pečené v troubě nebo hranolky, nejčastěji dělám jídla s bramborami na různé způsoby. Nejoblíbenější jsou zde bramboráky, ale rovněž guláš (podávám s gnocci, neboť je jen hladká mouka) a řízky jsou nasazená jednička. Nejsem si však u nich jista, že se dají počítat za ryze české jídlo/recept (ps: bramborový salát jako příloha u nikoho neuspěl). Velmi oblíbené jsou i české sladké dezerty s tvarohem, např. Míša.“
Martina nám poskytla recept na svá oblíbená jídla zahraniční kuchyně, mezi která patří musaka a citrónové kuře.
Musaka
Tradiční nejen turecký pokrm z mletého masa a lilku, tentokrát podle řecké receptury.
Recept - suroviny a postupCitrónové kuře
Svěží voňavé kuře je skvělou volbou pro nedělní oběd, který navíc upečete v jedné nádobě společně i s přílohou.
Recept - suroviny a postupV čem je místní kuchyně zvláštní? Narazili jste někdy na českou kuchyni v restauracích, nebo u přátel?
Martina: „Na řecké kuchyni je skvělé, že ke každému jídlu se vždycky podává salát. Je automaticky na stole, nejčastěji řecký, naprosto při každém jídle, samozřejmě s fetou, která se jí také téměř ke každému jídlu a ke každému je výborná (na rozdíl od manžela ji ke guláši opravdu nemusím)“.
Jaké jsou místní speciality?
Martina: „Kokorezi – jedná se o tradiční velikonoční pokrm, speciální špíz z vnitřností připravovaný na grilu.“
Dva tipy na nejlepší místní restauraci?
Martina: „Kyparrisia je poměrně malé město, které má asi 5000 obyvatel. Není to pro turisty známá oblast, proto zde nejlepší taverny jsou ty, co vaří pravou starou řeckou domácí kuchyni, a pro mě osobně je nejlepší bistro se souvlaki.“ 🙂