Konec července se pojí s oslavou výjimečného dezertu, který je známý pod názvem “cheesecake”. Mezinárodní den této pochoutky připadá každoročně na 30. červenec. Kdy a kde se cheesecake poprvé objevil na dezertních talířcích, další zajímavosti a recept na cheescake přináší Jakvkuchyni.cz!
První zmínky o cheescaku pochází z antického Řecka
Právě z řeckého ostrova Samos pochází první zmínky. Je tedy jasné, že na cheesecaku si pochutnávali již staří Řekové.
Připravovali ho ze směsi pšeničné mouky, sýru a medu. Podávali ho při olympijských hrách atletům jako zdroj energie a velmi oblíbený byl také na svatbách.
Cheesecake jako válečná kořist Římanů
Poté, co Řecko dobyli Římané, se začala psát nová historie tohoto sýrového dezertu. Římané si jeho recept upravili podle svého.
Přidali do něj vajíčko a dort podávali horký. Někteří cukráři tento zákusek používali také jako náplň do pečiva.
Z Římské říše se cheesecake rychle rozšířil do celé Evropy a v 19. století se jeho sláva dostala až do Ameriky.
Americká podoba cheesecaku
Američané si cheesecake oblíbili hned, jak ochutnali první sousto. Za podobou novodobého “cream cheese” stojí muž jménem William A. Lawrence.
Ten v roce 1872 experimentoval a do dezertu přidal sýr Neufchâtel, dnes známý jako sýr Philadelphia.
Významným centrem novodobé podoby cheesecaku je New York, kde jej můžeme ochutnat téměř v každé kavárně. Skoro každý cukrář zde peče svou vlastní verzi této pochoutky. Všechny newyorské kavárny se dodnes předhánějí v chutích, vůních i zdobení.
Novodobá evropská podoba cheesecaku
Nejen v Americe, ale i v Evropě se cukráři předháněli v tvorbě vylepšených a originálních variant cheesecaku.
Italové zaměnili krém za sýr ricotta, Řekové si pohráli s feta sýrem a Němci propadli chuti tvarohu.
V České republice nejčastěji ochutnáme lučinu, nebo zakysanou smetanu. Přes všechny změny si ale koláč zachoval to hlavní: skládá se pokaždé ze dvou vrstev. Z pevné sušenkové spodní části a z druhé sýrové či tvarohové vrchní vrstvy.
Originalitě při výrobě cheesecaku se meze nekladou
Cukráři po celém světě zkouší nové a neotřelé příchutě cheesecaku. Patří mezi ně například:
- cheesecake s bílou čokoládou a borůvkami;
- cheesecake s jahodovou omáčkou;
- čokoládovo-dýňový cheesecake;
- matcha cheesecake;
- piňa colada cheesecake;
- limetkovo-kokosový cheesecake;
- ostružinový cheesecake s lučinou;
- preclíkový cheesecake s jarními bylinkami a chia semínky a mnoho dalších.
Nebojte se a vykouzlete si také svůj vlastní recept na tento výborný dezert.
Limetkovo-kokosový cheesecake
„To, že nebydlíte poblíž pekařství neznamená, že se v životě musíte obejít bez cheesecaku,” prohlásila prý jednou známá...
Recept - suroviny a postupPozor, špinavý, mastný, křídový, voskovaný nebo pečicí papír patří do směsného odpadu stejně tak, jako obal od másla. Igelitové sáčky patří do plastu a slupky z ovoce do bioodpadu.