Květák je v našich kuchyních neprávem opomíjenou zeleninou. Igor Chramec, executive chef restaurace Zátiší, nám ukáže, že z květáku se dá vykouzlit mnohem více! Přesvědčte se sami.
Představujeme mistra kuchaře Igora Chramce
Igor Chramec je executive chef v restauraci Zátiší. Co je pro něj při vaření nejdůležitější? ‚‚Nehledám rovné tvary, ze kterých zbyde hromada zbytků. Důležitá je pro mě přirozená krása surovin. Mým cílem je spotřebovat vše beze zbytku, vyhrát si s chutí a vytvořit opravdu dokonalý pokrm,” říká Igor.
Vyhazujete listy z květáku? Až ochutnáte dokonalé chipsy z květákových listů podle receptu Igora Chramce, už vás ani nenapadne, abyste...Chipsy z květákových listů podle Igora Chramce
Proč by se měl květák objevovat v našich jídelníčcích?
Květák je doslova nabitý vitamíny a pro tělo prospěšnými látkami. Obsahuje vitamin A, B a E a významné množství vitaminu C.
Dále je bohatý na draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, chrom, zinek, mangan, měď a selen. Najdeme v něm jen malé množství sacharidů a proteinů a téměř žádný tuk.
Z hlediska účinků na organismus je květák výborným pomocníkem pro pacienty po zánětu žaludku a tenkého střeva.
Květák také pomáhá zmírňovat problémy se srdcem a oběhovou soustavou, urychluje vylučování přebytečné vody z tkání, osvědčil se při problémech se selháváním ledvin, artritidě, dně, otocích spojených s chorobami ledvin a při ledvinových kamenech.
Co je projekt Vaříme beze zbytku?
Projekt Vaříme beze zbytku vznikl na základě publikace Vaříme/Tvoříme beze zbytku, která byla vydána pod záštitou společnosti EKO-KOM, a. s., jenž se zabývá tříděním odpadu.
Více o knize a seriálu zjistíte v článku Jak v kuchyni uvádí seriál Vaříme beze zbytku.
Kniha je inspirována přístupem zero waste a v části zaměřené na vaření nás uznávaní čeští kuchaři naučí spotřebovat každý kousek surovin, které máme v kuchyni – prostě vařit beze zbytku!
Jejich rady jsou inspirativní a šetří nejen naši peněženku, ale i životní prostředí.