Máte stále ještě velké zásoby jahod? Pokud nevíte, co si s tímto šťavnatým ovocem počít, zapečte si je s máslovou drobenkou. A i když v horkém létě dáváme všichni přednost studeným dezertům, tento je nejlepší ještě horký a rozhodně stojí za to!
Dezert
I nás inspiroval slavný francouzský obrácený jablečný koláč, který je dílem sester Tatinových (recept na originální Tarte Tatin). Místo jablek jsme v tomto letním období zvolili voňavé jahody, které jsme zalili karamelem. A pokud se rozhodnete koláč podávat s vanilkovou nebo karamelovou zmrzlinou, dokonalý lehký nedělní dezert je na světě.
Myslíte si, že jde o krémový čaj? Pak jste na omylu. Cream Tea je anglická odpolední svačinka sestávající z tradičního malého skotského pečiva (Scones) s džemem a clotted cream, neboli sráženou smetanou.
Nejjednodušší anglický moučník. Podáváme ho teplý, přelitý pudinkem, šlehačkou nebo s kopečkem zmrzliny.
S posledními květnovými dny začínají dozrávat první sladké jahody a chuť čerstvých jahod si pak můžeme užívat celé léto. Toto ovoce skvěle ozdobí každý dezert a dovedou ho k dokonalosti. Kouzlo jahodových tarteletek spočívá ve spojení křehkého korpusu, lahodného lehkého krému a čerstvých jahod. Neskutečně lehký a osvěžující dezert se může stát ozdobou nejen svátečního stolu, ale také jím můžete překvapit své přátele na letní zahradní party.
Lívance patří k oblíbeným jídlům, mnozí z nás je milují k snídani a mnoho z nás také ví, že si je lze připravit hned na několik způsobů. Zkuste na jejich přípravu tentokrát použít podmáslí, přelít je javorovým sirupem a ozdobit spoustou čerstvého ovoce.
Na zahrádkách se objevuje první letošní ovoce a s ním nadchází sezóna voňavých ovocných koláčů. Komu se nelení, tomu se zelení - což takhle dát si koláč z křehkého mandlového těsta s prvními stonky rebarbory? Fuj! Kyselá? Nebojte - abychom chuť rebarbory zjemnili, přidali jsme jahody a vanilku, protože s nimi se rebarbora skvěle doplňuje. Na koláč si sice chvíli počkáte, ale věřte, stojí za to!
Na toto roční období se vždy nejvíce těšíme. Konečně je teplo a všechno začíná kvést. Stejně tak začínají rašit listy rebarbory a čekání na její stonky se zdá téměř nekonečné. Nakyslá chuť rebarbory je přímo stvořená do lehkých jarních koláčů z křehkého těsta.
Nadýchané šafránové pletýnky rozličných tvarů patří k pokladům severského sladkého pečiva. Krásnou žlutou barvu jim dodává šafrán, ale pokud jej zrovna nemáte doma v zásobě, přidávat jej nemusíte. Úplně nakonec jsou pletýnky potřeny sirupem z cukru a vody, díky němuž jsou krásně lesklé a slaďoučké.
Určitě také někdy zatoužíte po sladké a voňavé snídani... Pokud máte ráno trošičku více času a nikam nespěcháte, dopřejte si lívance. Pro některé z nás je taková snídaně nejlepší na světě. A co teprve kefírové lívance přelité javorovým sirupem s čerstvým ovocem. To pak budete jen těžko odolávat, abyste si nepřipravili ještě jednu várku!
Venku začíná vše rozkvétat a to nás inspirovalo k receptu buchtiček podávaných s jarně laděnou růžovou polevou. Jemnou pastelovou barvu jí dodaly krvavé pomeranče, ale pokud by se vám je nepodařilo sehnat, stejně dobře poslouží jako růžové barvivo červená řepa.