Kadeřavou kapustu oceníme zejména v zimních měsících, kdy není příliš možností, jak přirozeně doplnit vitamíny z domácích zdrojů. Kromě salátů se hodí do polévek, italských pokrmů, ale také třeba do jáhel či krup. V dnešní době je velmi populární přidávat jeho listy do ovocných smoothie.
Polévka
Čočka patří k velmi zdravým jídlům, a přesto se na našich talířích neobjevuje dostatečně často. Zkuste ji v kombinaci s rajčaty a máte výbornou polévku, která nahradí i hlavní jídlo.
Zkuste si připravit polévku isnpirovanou Tibetem. Název polévky je odvozen od tibetského lámy, který se jmenoval Milaräpa. Meditoval v mnoha Himalájských jeskyních, v některých jen pár dní, v jiných déle. Jméno jedné jeskyně, ve které Milaräpa pobýval na začátku své praxe, se pojí s kopřivami, které tehdy stále jedl. Na mnoha thangách je Milaräpa vyobrazen lehce zelený, protože jedl dlouhou dobu jen kopřivy, které tam rostly.
Jednoduchá a výborná polévka, která se na Vysočině často podávala k snídani.
Tato polévka je jedním z nejpopulárnějších thajských jídel. Kokosové mléko, citronovou trávu a koriandr dnes už běžně seženete v asijských obchodech.
Delikátní chřestová polévka se bude báječně vyjímat na Vašem slavnostně prostřeném stole. Jemný chřestový krém můžete doplnit řadou dalších surovin, které korunují polévku na královský start Vašeho jarního menu. Zkuste ji ozdobit třeba čerstvou řeřichou, na másle opečenými krutony nebo nasekanou pažitkou.
Olomoucké tvarůžky výborně chutnají samotné jen s cibulí a chlebem, ale připravují se z nich i zajímavé speciality – např. tvarůžkové langoše, slané kremrole, ale i sladké šátečky nebo dortíky. My jsme pro vás vybrali recept na tzv. syrnicu – originální tvarůžkovou polévku.
Krémové polévky jsou velmi populární – je jednoduché je připravit, není potřeba se trápit s krájením všech surovin na úhledné kousky a jejich konzistence je příjemná na jídlo.
Poctivý vývar poslouží jako základ lahodné polévky a můžete jej přidávat i do omáček, které budou daleko chutnější a výraznější. Navíc je plný prospěšných látek a ne nadarmo se polévkou léčí nachlazení a chřipky.
Když rodině v jabloneckém kraji zůstala skýva tvrdého chleba, tak ji nevyhodili, ale uvařili k němu tuhle výbornou cibulačku. Inspirujte se i vy, jak využít suroviny do posledního drobečku.
Máte chuť na pořádnou dávku vitamínů a minerálů, dali byste si něco na zahřátí, co vás zaručeně postaví na nohy? Variace na italskou polévku minestrone obsahuje cizrnu, která navíc dodá vlákninu, a pesto, které dává polévce italský šmrnc.