Žádný den není tak špatný, aby jej nespravila čokoláda. Připravte si podle našich receptů domácí studentskou pečeť, lahodné lanýže s pomerančem nebo exotické chilli con carne.
Čokoláda k nám přišla z Nového světa od Aztéků a Mayů, ti již od pradávna stloukali vyloupaná zrnka kakaových bobů a vařili z nich „kouzelné“ nápoje. Dnes bychom v podstatě řekli, že si dělali kakao. Kromě kakaového prášku můžete získat z bobů také kakaové máslo. To je důležité při výrobě tabulkové čokolády, a to včetně té bílé. Veškerá produkce kakaa je zabezpečená z pouhých tří druhů bobů Criollo, Forastero a jejich křížencem Trinitario. Při výběru bychom měli upřednostnit čokolády s vysokým obsahem kakaa (alespoň 50 %), v těch totiž najdeme největší podíl tělu prospěšných látek. Ty nejznámější jsou flavonoly, příznivě ovlivňují krevní tlak a ochraňují srdce a cévy. Druhou neméně významnou složkou čokolády jsou antioxidanty, u těch bylo prokázáno, že dokáží nejen úspěšně bojovat proti rakovině, ale také pozitivně ovlivňují trávení a dokáží zlepšovat náladu. Antioxidanty totiž vyplavují endorfiny, které způsobují pocit štěstí. Kromě vnitřního využití se čokoládový prášek používá i k zevnímu užití. A to buď jako součást krémů, nebo pro relaxační masáže.
Domácí čokoláda Studentská pečeť
Čokoládu milují všechny generace, její konzumace nejen zlepšuje náladu, ale zlepšuje prokrvení a snižuje krevní tlak. Studentskou pečeť...
Recept - suroviny a postupČokoládové lanýže s kandovaným pomerančem
Čokoláda - pokrm bohů, pochoutka, které mnozí z nás umí naprosto propadnout. Ať už v dezertech, netradičně v teplé kuchyni nebo jako...
Recept - suroviny a postup